heimwee.info

… powered by Holland at Home

Oudjaar vieren – hoe doen Nederlanders dat?

De Spanjaarden eten bij het aftellen voor het nieuwe jaar 12 druiven, de Schotten storten zich in straatfeesten terwijl ze zich opwarmen aan de whisky en de Italianen dragen traditioneel op Oudejaarsavond rood ondergoed. Maar wat doen de Nederlanders tijdens oud en nieuw?

oudejaarsavond

Oliebollen eten

Een traditionele snack die op Oudejaarsavond wordt gegeten en die je vrijwel nergens buiten Nederland en België tegenkomt zijn oliebollen. Deze versnapering wordt gemaakt van gistdeeg dat, al dan niet gevuld met krenten, rozijnen, sukade en stukjes appel, goudbruin wordt gefrituurd. Oliebollen zijn het lekkerst als ze vers gebakken zijn, en worden meestal bestrooid met een laagje poedersuiker voordat ze in de mond verdwijnen. Veel Nederlanders bakken de oliebollen zelf, maar je kunt ze ook kopen bij een typisch Hollandse oliebollenkraam die rond de jaarwisseling in veel Nederlandse steden en dorpen te vinden is.

Oudejaarsconferentie kijken

Op oudejaarsavond wordt traditioneel de Oudejaarsconferentie op de Nederlandse televisie uitgezonden. Dit is een cabaretvoorstelling waarbij een beroemde Nederlandse cabaretier het afgelopen jaar evalueert en de gebeurtenissen op humoristische wijze op de hak neemt. Vooral bij gezinnen en ouderen is de Oudejaarsconferentie elk jaar weer razend populair.

Vuurwerk afsteken

In tegenstelling tot veel andere landen in de wereld mogen Nederlanders zelf op straat vuurwerk afsteken. Dit vuurwerk is enkele dagen voor oud en nieuw in specifieke winkels te koop en mag alleen op oudejaarsavond worden afgestoken om zo de overlast voor bewoners te beperken. De Nederlandse jeugd houdt vooral van knalvuurwerk, terwijl gezinnen meestal voor siervuurwerk kiezen. Sommige Nederlandse steden organiseren tegenwoordig een vuurwerkevenement, maar het meeste vuurwerk wordt nog steeds door de Nederlanders zelf op straat afgestoken.

Champagne drinken

De meeste Nederlanders vieren oud en nieuw samen thuis met familie of vrienden. Zodra de klok twaalf uur slaat wordt er een fles champagne ontkurkt, zoenen alle aanwezigen elkaar drie maal op de wang en roept iedereen: “Gelukkig Nieuwjaar!”. Nadat de eerste slokjes van de champagne zijn geproefd gaan veel Nederlanders de straat op om naar het vuurwerk te kijken en de buren een gelukkig nieuwjaar te wensen. Veel jongeren vertrekken daarna naar een café, club of feest in de buurt om tot in de vroege uurtjes verder te feesten.

Een nieuwjaarsduik nemen

Op nieuwjaarsdag nemen veel moedige Nederlanders, slechts in badpak of zwembroek gekleed, een duik in het ijskoude water van de Noordzee, de Waddenzee of een van de binnenwateren. De nieuwjaarsduik in Scheveningen, die elk jaar gesponsord wordt door Unox (de beroemde Nederlandse fabrikant van rookworst en erwtensoep), trekt elk jaar de meeste bezoekers, maar ook nieuwjaarsduiken op andere locaties zoals Amsterdam, De Meern, Rotterdam en de Wassenaarse Slag zijn erg populair.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Oudjaar vieren – hoe doen Nederlanders dat?

  1. jamey
    11/12/2014

    alles behalve nieuwjaarsduik 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: