heimwee.info

… powered by Holland at Home

Populaire goede voornemens van Nederlanders

Als op oudejaarsavond de klok twaalf uur slaat beloven heel wat Nederlanders hun leven te beteren met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Natuurlijk kun je op elk moment in het jaar goede voornemens maken, maar veel Nederlanders kiezen daarvoor 1 januari omdat zij op die manier een ‘mentaal ijkpunt’ voor zichzelf creëren. Uit onderzoek blijkt dat sommige goede voornemens zeer populair zijn onder Nederlanders.

goede voornemens

Het ING Economisch Bureau deed vorig jaar onderzoek naar goede voornemens en ontdekte dat maar liefst 80% van alle Nederlanders een of meer goede voornemens had voor 2012. De drie meest populaire goede voornemens waren volgens het onderzoek:

1. Afvallen

Zowel bij mannen als vrouwen stond afvallen in 2012 op de hoogste plaats van alle goede voornemens. Waarschijnlijk hebben veel Nederlanders behoefte om het even wat rustiger aan te doen na al die overdaad tijdens de kerstperiode, maar voor de meeste mensen is de gezondheid op de lange termijn de belangrijkste reden om te gaan lijnen in het nieuwe jaar.

2. Minder druk maken

Al staan Nederlanders nou niet direct bekend als heethoofden, vooral Nederlandse vrouwen namen voor om zich in 2012 minder op te winden over dingen. Hoe ze dat dan gingen doen vertelde het ING onderzoek niet maar daar kun je natuurlijk met enige fantasie zelf wel wat bij bedenken, zoals: de dingen meer nemen zoals ze zijn, vaker relativeren en meer ontspannen.

3. Zuiniger leven

Veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren de economische crisis in hun portemonnee gevoeld, het is daarom ook niet verwonderlijk dat zuiniger leven in het lijstje met populaire goede voornemens staat. De belangrijkste bezuinigingsposten die de geïnterviewden noemden waren vakanties, de auto, boodschappen, uitgaan en kleding. Wat betreft het boodschappenbudget gaven de meesten aan niet minder te willen gaan eten maar meer op zoek te gaan naar goedkope boodschappen.

Ondanks dat Nederlanders elk jaar massaal aan de goede voornemens gaan vinden velen het toch moeilijk om ze lang vol te houden. Het rapport van het ING kwam zelf met wat tips om goede voornemens (langer) vol te houden, zoals: vertel je voornemens aan iedereen in je omgeving, zodat je steun van ze krijgt. En bedenk vooral ook goed voor jezelf hoe je jouw voornemens ten uitvoer denkt te kunnen brengen. Een specifieke aanpak verzinnen lijkt cruciaal, want als je geen concrete stappen bedenkt (zoals een gezond boodschappenlijstje maken of lid worden van een sportclub) komt er vaak weinig van je goede voornemens terecht. Heb jij dus goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar maar had je nog geen aanpak bedacht, doe dat dan alsnog vandaag, want dan hebben je voornemens de meeste kans van slagen!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: