heimwee.info

… powered by Holland at Home

5 overheerlijke gerechten met Hollandse kaas

Hollandse kaas is misschien wel het lekkerst als je het zo uit het vuistje eet… Natuurlijk is Hollandse kaas daarnaast de perfecte ‘partner’ op de boterham of op een knapperig vers broodje. Maar wist je dat Hollandse kaas ook een prima ingrediënt is in allerlei warme en koude gerechten? Alle recepten zijn voor 4 personen.

blog 21

1. Hollandse salade met geraspte belegen Boerenkaas en croutons

Was en snijd een krop sla en alle andere ingrediënten die je het liefst in jouw salade stopt, zoals plakjes komkommer, schijfjes tomaat, radijsjes, selderij en avocado. Doe alle groenten in een slakom, giet er een klein scheutje slasaus en een beetje olie en azijn overheen, voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles goed door elkaar. Strooi daarna royaal de geraspte belegen Boerenkaas er overheen en garneer de salade met croutons.

2. Aardappelpuree uit de oven met een knapperig laagje oude kaas

Verwarm de oven voor op 200 C en maak daarna 2 pakjes kant en klare aardappelpuree klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vet een ovenschaal in met wat boter en schep de aardappelpuree erin. Rasp vervolgens 200 gram oude kaas (bij voorkeur Old Amsterdam) en strooi deze over de puree. Leg hier en daar een klein klontje boter er bovenop en bak de puree in de oven tot de kaas goudbruin en knapperig is.

3. Spannende kaasblokjes

Snijd een stuk jong belegen kaas van 250 gram in blokjes van ca. 1,5 cm doorsnee. Je kunt de kaasblokjes vervolgens op een traditionele Hollandse manier versieren met plakjes augurk, zilveruitjes of een olijf , die je met een oer-Hollands prikkertje met vlaggetje vastprikt op het kaasblokje. Heb je weleens zin in wat spannenders, probeer dan te variëren met bijvoorbeeld milde chilipepertjes uit een potje of plakjes chorizo, pancetta of pastrami.

4. Hollandse prei en kaas stamppot

Schil 800 gram aardappelen en snijd 3 flinke preien in ringen. Was de aardappelen en preiringen onder koud stromend water en laat deze in ruim water gaar koken. Giet vervolgens het water af en meng wat melk en een klontje boter erdoor. Stamp alles goed fijn. Roer vervolgens 200 gram grof geraspte extra belegen kaas erdoor. Heerlijk met een oer-Hollandse rookworst!

5. Hollandse romige kaassoep

Verhit een klontje boter in een stevige soeppan op een laag vuur en bak hierin heel kort een flinke eetlepel bloem. Voeg vervolgens een scheutje witte wijn toe en roer het door tot een gladde saus ontstaat. Verkruimel daarna een bouillontablet in de pan en voeg 0,5 liter water toe. Breng nu de soep aan de kook en roer 200 gram geraspte oude kaas en 100 ml slagroom of crème fraiche erdoor. Breng de soep op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel een snufje nootmuskaat en garneer de soep met gehakte bieslook of bosuitjes.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: