heimwee.info

… powered by Holland at Home

De leukste plekken om dit jaar carnaval te vieren

Nog een kleine twee weken en het is weer zover: carnaval barst weer los in Nederland! Niet alle Nederlanders vieren carnaval, dus als je zin hebt om je dit jaar in het feestgedruis van carnaval te storten dan is het zinvol om te weten in welke Nederlandse steden je daarvoor het beste terecht kunt.

carnaval

Maastricht

Als je écht op een traditionele manier carnaval wil vieren dan moet je volgens veel kenners in Maastricht zijn. Het carnavalsfeest in Maastricht begint op zaterdag 9 februari wanneer de intocht van Prins Carnaval van Maastricht plaatsvindt. Op zondag 10 februari volgt de grote optocht, die om 13.33u begint bij het Centraal Station en vervolgens door Wijck en het centrum van Maastricht loopt. Wil je graag samen met je kinderen carnaval vieren dan kun je het beste op maandag 11 februari naar Maastricht komen, de ‘familiedag’ waarbij er verdeeld over zes podia door de stad allerlei carnavalsoptredens plaatsvinden. De meeste carnavalsfeesten in Maastricht vinden buiten op straat plaats en niet verkleed zijn is geen optie, dus zorg dat je iets origineels aantrekt (en absoluut geen boerenkiel, lees meer over het Rijnlandse carnaval in het artikel “Feesten en evenementen in de regio” onder het kopje Carnaval)!

Eindhoven

De Brabantse stad Eindhoven wordt tijdens het carnavalsfeest omgedoopt tot Lampegat. Hier kun je op zaterdag 9 februari twee optochten bekijken, de kinderoptocht en de grote optocht, die beter bekend staat als de Lampegatse optocht. De kinderoptocht start om 12.41u en loopt via de Dommelstraat en het Stationsplein naar de Ten Hagestraat en de Vestdijk. De Lampegatse optocht begint eveneens om 12.41u en loopt via de Fuutlaan, het Stationsplein en de Vestdijk naar het Stadhuisplein en de Gelderopseweg. Het carnavalsfeest in Eindhoven loopt door tot dinsdagnacht 12 februari.

Den Bosch

Ook Den Bosch verliest tijdens carnaval tijdelijk haar naam en heet voor de duur van het carnavalsfeest Oeteldonk. Op zondag 10 februari vindt de intocht plaats van de Prins Carnaval van Den Bosch, maar carnavalsmaandag 11 februari is het echte hoogtepunt van het carnavalsfeest in deze Brabantse stad, omdat dan de Grote Optocht wordt gehouden. De Grote Optocht, die elk jaar opnieuw enorm veel bezoekers trekt, begint om 12.33u en loopt via de Graafseweg, Parade, Verwersstraat en Vughterstraat naar de Markt en de Tolbrugstraat. Behalve de optocht worden er in Den Bosch gedurende de hele carnavalsperiode diverse andere evenementen georganiseerd, zoals feesten, carnavalsconcerten, typisch Hollandse lekkernijen proeven en spelletjes voor de kinderen.

Kleine dorpen en steden

Vind je het leuker om liever kleinschalig carnaval te vieren? Ook veel kleine steden en dorpjes in Limburg en Brabant hebben hun eigen optocht en carnavalsfeesten, en in sommige dorpen en steden ‘boven de grote rivieren’ worden eveneens carnavalsfeesten gehouden. Bezoek de website van de gemeente die je wilt bezoeken om het betreffende carnavalsprogramma te bekijken. In de meeste Nederlandse dorpen en steden loopt het carnavalsfeest van zondag 9 februari tot en met dinsdag 12 februari, maar in sommige plaatsen begint het feest al op de zaterdag, vrijdag of zelfs de donderdag daaraan voorafgaand.

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: