heimwee.info

… powered by Holland at Home

Koningin Beatrix wordt 75 jaar

Alhoewel de verjaardag van Koningin Beatrix altijd gevierd wordt op Koninginnedag is de Koningin der Nederlanden jarig op 31 januari. Dit jaar kan haar verjaardag als een echte mijlpaal worden beschouwd, want Koningin Beatrix wordt 75 jaar!

belletjeshoedKoningin Beatrix werd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geboren in Baarn en moest al gauw met haar familie via Engeland naar Canada vluchten. Beatrix, die tot haar kroning Prinses was, kreeg ondanks haar tijdelijke ballingschap al snel de bijnaam “Prinses Glimlach”, omdat zij altijd vrolijk glimlachte. Na haar studies rechten, sociologie en geschiedenis, die zij volgde aan de Rijksuniversiteit Leiden, ging zij veel reizen en kocht Kasteel Drakensteyn in de bossen van Lage Vuursche. Bij dit kasteel werd Prinses Beatrix in 1965 gefotografeerd met een tot dan toe nog onbekende jongeman, Claus von Amsberg, met wie zij in 1966 in Amsterdam trouwde. Al gauw werden uit dit huwelijk drie kinderen geboren: Prins Willem Alexander, Prins Johan Friso en Prins Constantijn. Behalve het grootbrengen van haar drie zonen legde Prinses Beatrix zich ook toe op het voorbereiden op de troonsopvolging, die in 1980 in Amsterdam plaatsvond.

Na de kroning verhuisden Koningin Beatrix en haar gezin naar Den Haag, waar zij Paleis Noordeinde betrokken. Beatrix werd door veel Nederlanders gezien als hard werkend, stijlvol, modern en zakelijk. Na een bezoekje aan Amsterdam in 1988, waar ze spontaan de vrijmarkt bezocht, won zij uiteindelijk ook de harten van veel Amsterdammers die tot dan toe een wat afwachtende houding hadden ingenomen. Koningin Beatrix is tot op de dag van vandaag een druk bezette vrouw, die zich naast staatsbezoeken en binnenlandse aangelegenheden bezig houdt met het openen van gebouwen en evenementen en het uitoefenen van verschillende hobby’s, zoals boetseren.

Veel Nederlanders hebben zich lang afgevraagd wanneer Koningin Beatrix de troon zou afstaan aan haar oudste zoon Prins Willem Alexander. Op maandag 28 januari kwam Koningi Beatrix met het verlossende woord: op 30 april a.s. zal zij afstand doen van de troon en zal Prins Willem Alexander worden gekroond tot Koning der Nederlanden. Haal je oranje artikelen dus maar vast in huis, want er staat komende Koninginnedag een groot feest op stapel!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: