heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Limburgse producten en gerechten

Nu de Limburgers in de startblokken staan om carnaval te gaan vieren is het een mooi moment om typisch Limburgse producten en gerechten eens nader onder de loep te nemen. Limburg staat bekend als de meest Bourgondische van alle Nederlandse provincies, en dat heeft uiteraard haar weerslag op culinair gebied.

Limburgse vlaaiLimburgse vlaai

De Limburgse vlaai is een platte taart gemaakt van een luchtig deeg dat lijkt op brooddeeg. De vlaai wordt gevuld met vruchten zoals kersen, pruimen, appel en kruisbessen of rijst en wordt meestal afgedekt met dunne strengetjes deeg die in ruitjesvorm zijn gedrapeerd. Vervolgens wordt de vlaai gebakken in een oven zodat het deeg een mooi goudbruin korstje krijgt. Limburgers eten vlaai meestal bij de koffie of thee.

Zoervleisj (zuurvlees)

Een typisch Limburgse stoofschotel gemaakt van paardenvlees dat gesudderd wordt in azijn, peperkoek en stroop. Dat er stroop in dit gerecht zit is niet verwonderlijk, want appelstroop is een typisch Limburgs product. Een van de grootste producenten van rinse appelstroop heet Canisius en hun fabriek staat in het Zuid-Limburgse Schinnen.

Zult

Zult is zo’n typisch Limburgs product dat je vrijwel niet buiten de provincie tegenkomt. Het wordt gemaakt van de restjes van het varken (meestal de kop, staart en oren) die met augurken, paprika en een kruidenmengsel tot een gelatine worden gekookt. Daarna wordt het mengsel afgekoeld en samengedrukt in een terrine, waarna het een gelatineachtige homp wordt waar je plakjes of blokjes van kunt snijden. Zult wordt meestal als hapje bij de borrel of koffie gegeten of als broodbeleg gebruikt.

Asperges

Alhoewel je asperges overal in Nederland kunt kopen zijn de meeste afkomstig van Noord-Limburgse bodem. Het aspergeseizoen is elk jaar maar kort en loopt van april tot juni, en in deze periode is het een drukte van jewelste in het Limburgse dorpje Grubbenvorst waar alle asperges worden geveild. Verse asperges dienen eerst geschild te worden voordat je ze 8 tot 10 minuten kookt, maar je kunt ook asperges kant en klaar in een potje kopen. Traditioneel worden de asperges in Limburg gegeten met een romige witte saus en een snuf je nootmuskaat of opgerold in een plakje achterham.

Limburgs roggebrood

Het grootste verschil met andere soorten roggebrood is dat Limburgs roggebrood minder vochtig en minder zoet is. Limburgs roggebrood wordt gemaakt van gemalen tarwemeel en rogge waarbij als rijsmiddel zuurdesem wordt gebruikt waardoor het roggebrood een wat zuurdere smaak heeft. De Limburgers eten hun roggebrood het liefst royaal besmeerd met rinse appelstroop.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: