heimwee.info

… powered by Holland at Home

Emigreren met je hond of kat

Als je gaat emigreren gaat natuurlijk het liefst iedereen mee… ook je hond of kat! Voor veel landen gelden er echter strikte regels voor het “importeren” van huisdieren, en ook luchtvaartmaatschappijen kunnen specifieke eisen stellen ten aanzien van het vervoer van je huisdier.

emigratie huisdierBij emigratie naar een land binnen de EU zijn de voorbereidingen voor het emigreren van je huisdier relatief het makkelijkst. Het enige dat je hond of kat nodig heeft is een chip en een dierenpaspoort, en als je zelf naar je emigratiebestemming rijdt gaat je trouwe viervoeter natuurlijk gewoon mee in de auto. De enige uitzondering hierop is Groot-Brittannië, zij hebben iets strengere regels. Gelukkig is daar de quarantaineverplichting al lang geleden afgeschaft, en ook het kostbare bloedonderzoek naar hondsdolheid is sinds dit jaar verleden tijd. Wel dient je hond of kat nog steeds een inenting te krijgen tegen hondsdolheid, die je minmaal 3 weken voor vertrek moet laten toedienen. Daarnaast heeft je hond vlak voor vertrek een lintwormbehandeling nodig, maar deze kun je eenvoudig laten doen bij je dierenarts en hij/zij kan de benodigde stempel en handtekening in het dierenpaspoort zetten. Klik op deze link voor meer informatie en exacte vereisten voor het meenemen van je huisdier naar Groot- Brittannië.

Voor bestemmingen buiten de EU kan het beleid per land sterk verschillen. Zo zijn de regels voor het meenemen van hond of kat naar de Verenigde Staten en Canada vrij eenvoudig, je huisdier dient alleen gechipt te zijn, een dierenpaspoort te hebben en minimaal 30 dagen voor aankomst te zijn ingeënt tegen hondsdolheid. Als je naar Australië of Nieuw-Zeeland gaat emigreren is het meenemen van je hond of kat echter een stuk gecompliceerder. Behalve dat je huisdier een chip, dierenpaspoort en diverse extra inentingen moet hebben dien je ook een bloedonderzoek tegen hondsdolheid uit te laten voeren. En dat is nog niet alles, want bij aankomst wordt je geliefde huisdier ook nog een tijdje vastgehouden in quarantaine (hoe lang is afhankelijk van je land van vertrek en in welke landen je huisdier in de 6 maanden voorafgaand aan je vertrek allemaal is geweest), en hier zijn uiteraard kosten aan verbonden. Klik op deze link voor meer informatie over het meenemen van je huisdier naar Australië en op deze link voor alle details over het meenemen van je hond of kat naar Nieuw-Zeeland.

Let erop dat veel luchtvaartmaatschappijen aanvullende eisen stellen wat betreft inentingen en methode van vervoer, en dat velen van hen ook een getekende gezondheidsverklaring van de dierenarts verwachten. Check daarom voordat je reisplannen gaat maken eerst de officiële overheidswebsite van het land waar je heen emigreert én de website van je luchtvaartmaatschappij, zodat je precies weet wat je allemaal moet doen om jouw hond of kat mee te nemen naar je emigratiebestemming. Boek vervolgens het ticket voor je hond of kat altijd eerst voordat je de rest van de tickets boekt, want op elke vlucht is er slechts beperkt plaats is voor huisdieren en je wil natuurlijk niet dat jouw hond of kat eerder of later dan jij emigreert!

2 reacties op “Emigreren met je hond of kat

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

  2. Pingback: Emigratie checklist | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: