heimwee.info

… powered by Holland at Home

3 eenvoudige Hollandse stamppotten met een ‘twist’

Hollandse stamppotten saai? Helemaal niet! Sterker nog, voor de meeste Nederlanders is een typisch Hollandse stamppotten het favoriete wintergerecht.  De basis van veel Hollandse stamppotten wordt gevormd door aardappelen en een groente naar keuze. Meestal worden alle ingrediënten in één pan gaargekookt, waarna de stamppot wordt opgediend met een kuiltje jus en een stukje vlees (bijvoorbeeld een karbonade of rookworst).

Het leuke aan stamppotten is dat je er zo eindeloos mee kunt variëren, en dat je er allerlei ingrediënten aan toe kunt voegen om de stamppot een verrassende smaak te geven. Bijgaand 3 voorbeelden van overheerlijke Hollandse stamppotten met een ‘twist’ die je in een handomdraai op tafel zet. Alle recepten zij  voor 2 personen.

preistamppot

1. Rauwe andijviestamppot met blokjes oude kaas

Schil ½ kilo aardappelen en breng deze in een pan met water en een snufje zout aan de kook. Giet de aardappels af als ze gaar zijn, stamp ze fijn met een aardappelstamper en roer dan in reepjes gesneden rauwe andijvie en blokjes oude kaas er doorheen. Eventueel kun je er ook nog uitgebakken spekblokjes bij doen.

2. Zalmstamppot

Schil ½ kilo aardappelen en breng deze in een pan met water en een snufje zout aan de kook. Bak terwijl de aardappels aan het gaarkoken zijn de bladeren van 2-3 stronkjes witlof licht aan met een klontje boter. Giet de aardappels af als ze gaar zijn, stamp ze fijn met een aardappelstamper en roer de licht gebakken witlof, 300 gram rauwe zalmfilet of zalmsnippers, een eetlepel crème fraîche en wat verse dille er doorheen.

3. Hawaï stamppot

Schil ½ kilo aardappelen en breng deze in een pan met water en een snufje zout aan de kook. Gril terwijl de aardappels aan het gaarkoken zijn ca. 300 gram kipfilet en een rode paprika in de oven of grilpan. Snijd de kipfilet daarna in stukjes en de paprika in reepjes. Giet de aardappels af als ze gaar zijn, stamp ze fijn met een aardappelstamper en roer daar de kipfilet en paprikareepjes doorheen, samen met een in blokjes gesneden appel en ananas (blik).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “3 eenvoudige Hollandse stamppotten met een ‘twist’

  1. Pingback: Geschiedenis van de Hollandse stamppot | heimwee.info

  2. Pingback: Hollandse speklappen | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: