heimwee.info

… powered by Holland at Home

Wat kan de Nederlandse ambassade voor je betekenen na je emigratie?

Je bent geëmigreerd naar het buitenland en ontdekt dat je paspoort bijna is verlopen. Of je bent je rijbewijs kwijt of raakt in de financiële problemen en wil de Nederlandse ambassade bellen voor hulp. Maar kunnen zij jou daar wel bij helpen? Lees hier wat Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland wel en niet voor je kunnen betekenen.

rijbewijs vernieuwen buitenland

Wat je ambassade wel voor je kan doen:

1. Nederlands paspoort vernieuwen

Als je eenmaal geëmigreerd bent en bent uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente waar je als laatste woonde kun je jouw paspoort alleen nog laten vernieuwen in een paar (grens)gemeenten in Nederland, te weten in Den Haag, Schiphol, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren, Oldambt, Bergen op Zoom (alleen op afspraak) en Montferland. In plaats van een bezoekje brengen aan Nederland kun je ook naar de Nederlandse ambassade of het consulaat in je nieuwe woonland gaan. Het vernieuwen van een Nederlands paspoort in het buitenland kan met wat administratieve rompslomp gepaard gaan, dus mocht je op het punt staat om te emigreren dan is het raadzaam om je paspoort alvast te laten vernieuwen als deze binnen een jaar gaat verlopen, zodat je dit niet direct na je emigratie hoeft te regelen.

2. Hulp bieden bij noodsituaties

Je kunt de hulp van je ambassade of consulaat inschakelen als je veiligheid op het spel staat, bijvoorbeeld als er een oorlog uitbreekt in het land waar je woont of als er sprake is van een nationale ramp. Ook kun je consulaire hulp krijgen als je in de gevangenis terecht komt, als een gezinslid overlijdt of als er iemand van je familie vermist raakt. Echter, hulp van je consulaat is nooit gratis dus denk niet te lichtzinnig over het inschakelen van de ambassade of het consulaat en kijk eerst of je zelf niet iets kunt regelen, eventueel met hulp van familie en vrienden.

3. Trouwakte legaliseren

Je kunt bij je ambassade of consulaat geen trouwakte laten opstellen, maar je kunt de lokaal opgemaakte trouwakte wel laten legaliseren door de Nederlandse ambassade of het consulaat, zodat je trouwboekje ook in Nederland geldig is.

4. Adviezen geven en bemiddelen

Elke Nederlandse ambassade heeft een aantal experts in dienst die bijvoorbeeld advies kunnen geven over pensioenen. Daarnaast beschikt je ambassade of consulaat over een groot netwerk van contacten, zodat zij kunnen bemiddelen op het gebied van internationale (handels)samenwerking en bij het opvragen officiële documenten. Kijk op de website van de Nederlandse ambassade in jouw land voor meer informatie over alle diensten die geboden worden en de daaraan verbonden kosten.

Wat je ambassade niet voor je kan doen:

1. Rijbewijs vernieuwen

Veel geëmigreerde Nederlanders denken dat zij hun Nederlandse rijbewijs kunnen laten vernieuwen bij de ambassade of het consulaat, maar dit is een groot misverstand. Een Nederlands rijbewijs kan alleen worden vernieuwd als je ook daadwerkelijk in Nederland woont en daar staat ingeschreven of als je buiten de EU/EVA woont (in dat geval dien je per post een nieuw rijbewijs aan te vragen bij de Nederlandse RDW). Als je in een EU/EVA-land woont dien je jouw rijbewijs om te wisselen bij de plaatselijke autoriteiten. Je krijgt dan dus een buitenlands rijbewijs, waarvan de categorieën soms enigszins kunnen verschillen met het Nederlands rijbewijs. Ook hanteren veel landen een puntensysteem voor overtredingen, waar jij vanaf dat moment dan ook aan onderworpen zult worden. Een Nederlands rijbewijs voor personenauto’s is binnen de EU en Europese Vrijhandels Associatie (EVA) overigens meestal geldig tot de verloopdatum die op het rijbewijs vermeld staat of op het moment dat je 70 jaar wordt, je hoeft hem dus niet binnen een jaar na emigratie om te wisselen zoals sommige mensen denken. Check de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer in jouw land om te bekijken welke regels precies voor jouw situatie gelden en hoe je jouw rijbewijs kunt omwisselen. Het vernieuwen van een Nederlands rijbewijs in het buitenland kan met wat bureaucratie gepaard gaan, dus mocht je op het punt staat om te emigreren dan is het raadzaam om je rijbewijs alvast te laten vernieuwen als deze binnen een jaar gaat verlopen, zodat je dit niet direct na je emigratie hoeft te regelen.

2. Hulp bieden bij financiële problemen

Wie schulden heeft, een torenhoge boete moet betalen of een ziekenhuisrekening niet zelf kan bekostigen kan daarvoor nooit bij de ambassade of het consulaat aankloppen. Sommige ambassades en consulaten geven hooguit advies, maar zij beschikken niet over de financiële middelen om voorschotten of schenkingen uit te betalen. Heb je ernstige financiële problemen, ga dan met je bank, een financieel adviseur of familie en vrienden praten om tot een oplossing te komen, blijf er in ieder geval niet mee rondlopen.

3. Geboorteakte opstellen

Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland zijn niet bevoegd om een aangifte van geboorte te verwerken en geboorteaktes op te stellen. Zodra je  kindje geboren is dien je dus naar plaatselijke autoriteiten te gaan om daar aangifte te doen. Zij zullen je een geboorteakte overhandigen die ook geldig is in Nederland, mits deze alle noodzakelijke legalisaties bevat. Nederlandse ambassades en consulaten trakteren je ook niet op beschuit met muisjes, maar daarvoor kun je gelukkig terecht bij Holland at Home.

4. Trouwboekje uitgeven

Ook voor trouwaangelegenheden zul je naar de plaatselijke autoriteiten moeten gaan, daar kunnen Nederlandse ambassades en consulaten niet bij helpen. Start de voorbereidingen voor je huwelijk ruim op tijd, want mogelijk dien je bepaalde formele documenten te overhandigen die eerst moeten worden gelegaliseerd of in Nederland dienen te worden opgevraagd.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

10 reacties op “Wat kan de Nederlandse ambassade voor je betekenen na je emigratie?

 1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

 2. Pingback: 7 dingen die voorgoed veranderen als je gaat emigreren | heimwee.info

 3. Pingback: Nederlands paspoort in top 3 meest geaccepteerde paspoorten ter wereld | heimwee.info

 4. Pingback: Dutch passports third in the list of most widely accepted passports | Dutch Community

 5. jan
  07/08/2014

  zoek een oplichter in litouwen,die zich uitgeeft onder de naam alex meijers

 6. Cor Maliepaard
  02/06/2013

  Ook foute informatie over het rijbewijs. Ik woon zelf in de VS, maar heb nog wel een Nederlands paspoort. Dat is genoeg om het rijbewijs te vernieuwen/verlengen.

 7. heimwee.info
  13/02/2013

  Beste Wouter,

  Bedankt voor je alertheid, het klopt dat je een paspoort bij een aantal (grens)gemeenten kunt vernieuwen. We hebben deze informatie direct verwerkt in de blog!

  Met vriendelijke groet,
  heimwee.info

 8. wouter hey
  13/02/2013

  op deze site staat verkeerde informatie.
  je kunt je paspoort wel verlengen in nederland.
  beetje slordig

 9. harryjanssen
  13/02/2013

  Voor wat betreft Litouwen kun je NIET bij de Nederlandse Ambassade in Litouwen terecht voor het vernieuwen van je paspoort! Daarvoor moet je ofwel naar Nederland reizen of bij de dichtsbijzijnde Nederlandse Ambassade in de buurt. Voor Litouwen is dat dan Warschau (zo’n 500 km van Litouwen).
  Betekent dat je incl. reis- en verblijfskosten wel heel erg veel geld kwijt bent om als Nederlands onderdaan in Litouwen een Nederlands paspoort te bemachtigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: