heimwee.info

… powered by Holland at Home

Populairste Nederlandse kindernamen van 2012

Er zijn nog maar weinig Nederlandse ouders die hun kindje Jan, Piet, Annie of Bep noemen, want voornamen zijn enorm modegevoelig. Werden kinderen tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog meestal vernoemd naar hun vader, moeder, oma of opa, vandaag de dag wordt de keuze van de voornaam mede beïnvloed door namen van bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten, topsporters en personages van populaire televisieseries. Daardoor worden er de laatste decennia steeds meer buitenlandse voornamen in het Nederlandse geboorteregister geregistreerd, zoals Jayden, Naomi en Wesley, maar toch duurt de populariteit van de meeste ‘modenamen’ maar kort. Uiteindelijk kiezen de meeste Nederlandse ouders voor een typisch Hollandse voornaam, al wordt de spelling soms wat aangepast… misschien om toch een beetje met de tijd mee te gaan.

De Sociale Verzekeringsbank, die in Nederland de kinderbijslag uitkeert, deed onderzoek naar de populairste kindernamen van 2012 en publiceerde onlangs bijgaande top 5 van Nederlandse jongensnamen en meisjesnamen:

dutch girl and boyJongensnamen

1. Daan
2. Bram
3. Sem
4. Lucas
5. Milan

Meisjesnamen

1. Emma
2. Sophie
3. Julia
4. Anna
5. Lisa

Uit onderzoek van het Meertens Instituut in Amsterdam, dat zich bezig houdt met naamkunde, blijkt dat bepaalde historische gebeurtenissen tijdelijk invloed hebben op de populariteit van voornamen. Grote kans dus dat er binnenkort weer wat meer Willem-Alexanders, Máxima’s en Beatrixen geboren worden!

Een typisch Hollandse traditie is om bij het kraambezoek beschuit met muisjes uit te delen aan alle gasten. Klik op deze link om meer te lezen over deze en andere Nederlandse gewoontes en gebruiken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: