heimwee.info

… powered by Holland at Home

Ontdek Friesland met deze typisch Friese producten

Friesland is wereldberoemd om haar Elfstedentocht, maar wat velen niet beseffen is dat Fryslân, zoals deze provincie officieel heet, een rijke culinaire traditie heeft die nog veel langer bestaat dan dit populaire schaatsevenement. Bijgaand een overzicht van een aantal populaire typisch Friese producten.

Friese nagelkaas (Fryske Tsiis)

Een pittige kaas die op smaak is gebracht met komijn en kruidnagel en ook vaak kanterkaas, kanternagelkaas of kanterkomijnekaas wordt genoemd. Friese nagelkaas is stevig, plat en rond en smaakt op zijn best als hij een tijdje gelegen heeft. Om die reden wordt de kaas vaak minimaal 6 maanden gerijpt tot hij hard en droog is en een ietwat zure smaak krijgt. Friese nagelkaas is door de stugge korst vaak wat moeilijk te snijden, laat hem daarom eerst op kamertemperatuur komen en leg er eventueel een natte theedoek op om de korst wat zachter te maken. Deze typisch Friese kaas is lekker op brood, crackers en toastjes maar ook heerlijk ‘uit het vuistje’ bij de borrel of als smaakmaker door allerlei warme gerechten en sauzen.

Duimpjes (Dúmkes)

Deze typisch Friese koekjes zijn niet groter dan een duim en zijn bereid met een mengsel van anijs, gember en kaneel. Je kunt de kruidige koekjes makkelijk zelf bakken, maar als je een bezoekje brengt aan Friesland zul je ze ook aantreffen bij heel veel bakkers, lokale supermarkten en in cafés en restaurants, die dit koekje bij de koffie serveren.

Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle)

Fries suikerbroodDit gesuikerde brood werd vroeger in Friesland traditiegetrouw cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Fries suikerbrood is rechthoekig van vorm en bevat 40% suiker dat in de oven wordt meegebakken. Alhoewel andere Nederlandse provincies ook hun eigen versie van suikerbrood kennen onderscheidt het Friese suikerbrood zich door de grotere hoeveelheid suiker en de kaneelachtige smaak. Tegenwoordig is Fries suikerbrood in geheel Nederland populair en verkrijgbaar in vrijwel elke Nederlandse supermarkt. Daarnaast kun je Fries suikerbrood ook makkelijk zelf maken.

Oranjekoek (Fryske Oranjekoeke)

Anders dan de naam doet vermoeden wordt oranjekoek niet op Koningsdag geserveerd maar op bruiloften, en heeft haar naam te danken aan de sinaasappelsnippers die zich op de koek bevinden. De koek is plaatvormig waarop een roze glazuurlaag en een toefje crème of slagroom is aangebracht. In die crème of slagroom wordt vervolgens een versiering gestoken, zoals sinaasappelsnippers, waardoor de oranjekoek er lekker feestelijk uitziet.

Berenburg

Een kruidige likeur die oorspronkelijk helemaal niet uit Friesland komt maar uit Amsterdam, waar deze vanaf begin 18e eeuw werd gebrouwen door Amsterdamse jeneverstokers die daarbij gebruik maakten van een geheim kruidenmengsel van kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Echter, Berenburg werd vervolgens vooral in de noordelijke provincies populair, vandaar dat velen Berenburg tegenwoordig onlosmakelijk verbinden met Friesland. Behalve Berenburg bestaat er ook Beerinnenburg, een likeurtje dat ook vaak ‘Berenburg voor dames’ wordt genoemd omdat er stroop en honing aan de Berenburg is toegevoegd zodat het drankje wat zoeter smaakt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: