heimwee.info

… powered by Holland at Home

De ‘Big Five’ van Nederland

Wil je ‘the Big Five’ binnenkort zien? Dan hoef je niet op safari naar Afrika, want ook Nederland heeft haar eigen top 5 van wilde dieren die je met de juiste ‘timing’ en een beetje geluk van dichtbij kunt bewonderen.

big five netherlands

1. Edelhert

Het edelhert is het grootste wilde dier dat in Nederland rondloopt en heeft haar naam vermoedelijk te danken aan het feit dat vroeger alleen edelmannen erop mochten jagen. Edelherten zijn te herkennen aan hun grote gewei, dat vooral bij oudere mannetjes enorme proporties kan aannemen. De herten leven met name op de Veluwe, bij de Oostvaardersplassen en in het Weerterbos in Limburg, waar ze zich voeden met bladeren en gras. Edelherten zijn erg schuw, maar wil je ze toch graag een keer zien dan kun je het beste tijdens zonsopgang of zonsondergang een wandeling gaan maken.

2. Everzwijn

Het everzwijn of wilde zwijn was in 1826 officieel uitgestorven in Nederland. Echter, dankzij prins Hendrik, die in 1907 wilde zwijnen liet uitzetten in de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo, is het everzwijn tegenwoordig weer volop in de Nederlandse bossen te vinden. Op de Veluwe of in de bossen van Noord-Brabant en Limburg heb je de grootste kans om everzwijnen in levende lijve te zien. Daar houden ze zich vooral op in open gebieden en bij modderpoelen, waar ze zich voeden met knollen, wortels, gras, fruit, noten, insecten, muizen en jonge konijnen.

3. Ree

Reeën komen in vrijwel alle bossen van Nederland voor, maar toch zie je ze niet vaak omdat ze een zeer goede schutkleur hebben en heel schuw zijn. Wil je toch graag een keer een ree zien dan kun je het beste bij zonsopgang of zonsondergang op zoek gaan, want dan voeden ze zich met verse bladeren en gras.

4. Das

Dassen zijn vooral actief in de schemering, wanneer ze op jacht gaan naar muizen of de bodem afzoeken naar wormen, fruit en noten. Overdag slapen zij in een burcht zodat de kans zeer klein is om ze tijdens een wandeling tegen te komen. Dassen vind je voornamelijk op de Veluwe en in de bossen van Limburg, Friesland, Drenthe en Overijssel.

5. Vos

Deze sluwe rover is niet erg populair bij boeren en kippen- en konijnenhouders, maar desondanks is hij veelvuldig te zien in het zuiden en oosten van Nederland en in de duinen van Noord-Holland. Vossen jagen vooral ’s nachts, en behalve muizen, vogels en wilde konijnen eten ze ook graag insecten en fruit.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: