heimwee.info

… powered by Holland at Home

De geschiedenis van de stroopwafel

Nederland en stroopwafels staan bijna synoniem aan elkaar. Een bezoekje aan Nederland of de Hollandse online supermarkt Holland at Home is daarom voor de meeste mensen niet compleet zonder de aankoop van een of meerdere pakken stroopwafels! Maar waar komen stroopwafels eigenlijk vandaan?

Dutch WafflesVermoedelijk komen stroopwafels oorspronkelijk uit Gouda, waar ze in 1784 voor het eerst gebakken werden. Het verhaal gaat dat een bakkertje de stroopwafels maakte van overgebleven broodkruimels waar hij een deeg van maakte dat hij bakte met een stroopwafelijzer en vervolgens drenkte in stroop. Daarmee waren de eerste stroopwafels geboren, en de lekkernij viel zo goed in de smaak dat hij al snel enorm populair werd… rond de negentiende eeuw waren er alleen al in Gouda meer dan honderd stroopwafelbakkers! Al snel veroverde de stroopwafel heel Nederland, waar de vers gebakken stroopwafels vooral via marktkraampjes en stalletjes langs de weg werden verkocht.

Pas sinds de twintigste eeuw worden stroopwafels fabrieksmatig geproduceerd, zodat stroopwafelbakkers aan de grote vraag uit binnen- en buitenland kunnen voldoen. De meeste merken stroopwafels worden tegenwoordig niet meer gemaakt van broodkruimels maar van verse ingrediënten van topkwaliteit, zoals meel, roomboter en bruine suiker. Nadat de stroopwafels zijn gebakken wordt er tussen twee wafels een royale laag stroop gegoten, dat op smaak is gebracht met onder andere bruine suiker en kaneel. In Nederland worden stroopwafels vaak bij de thee of koffie geserveerd, maar stroopwafels zijn ook zeer geschikt als smakelijk tussendoortje!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

9 reacties op “De geschiedenis van de stroopwafel

 1. Fleur Van Eck
  11/10/2016
 2. Frekje
  11/10/2016

  Heerlijk die stroopwafels

 3. Sterre
  25/03/2015

  yes ik ga hier ook mijn spreekbeurt over doen, super leuk onderwerp.
  gr. Sterre

 4. joanne
  12/10/2013

  echt leuk ik ga mijn spreekbeurt er over doen

 5. stroopwafel
  17/04/2013

  leuk om te lezen dit! blijft toch heerlijk een stroopwafel op zijn tijd 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: