heimwee.info

… powered by Holland at Home

Tips voor emigreren met kinderen

Emigreren is een emotionele aangelegenheid, niet in de laatste plaats voor kinderen! Toch is emigreren een waardevolle en spannende gebeurtenis waar jij en je gezin een heel leven lang met plezier aan zullen terugdenken, vooral als je ervoor zorgt dat je emigratie met kinderen soepeltjes verloopt. Bijgaand onze tips om succesvol te emigreren met kinderen.

emigreren met kinderen

Voorbereidingen

Om te beginnen is het belangrijk om je kinderen bij je voorbereidingen voor de emigratie te betrekken, hoe klein of zelfstandig ze ook zijn. Vertel je kinderen uitgebreid over jullie nieuwe woonland en moedig ze ook aan om zelf informatie over het land op te zoeken, bijvoorbeeld via internet of boeken uit de bibliotheek. Daarnaast bestaan er voor elke leeftijdsgroep talloze leesboeken waarin het onderwerp verhuizen of emigreren centraal staat. Ook de taal leren is iets wat je samen kunt doen. Kinderen hebben een nieuwe taal snel onder de knie, vaak sneller dan hun ouders! Je kunt ze daarom niet vroeg genoeg aan hun nieuwe taal blootstellen, want wat ze nu al leren kan hun helpen na de emigratie makkelijker contact te leggen met andere kinderen. Koop dus een eenvoudige taalcursus voor beginners en ga samen met je kinderen aan de slag.

Afscheid

Goed afscheid nemen is cruciaal bij een emigratie, niet alleen voor jezelf maar ook voor je kinderen. Laat je kinderen tijdig aan hun vriendjes en vriendinnetjes vertellen dat ze gaan emigreren, want dan kunnen ze samen over de emigratie praten. In de week voor vertrek kun je een afscheidsfeestje voor je kinderen organiseren, waarbij vriendjes, vriendinnetjes, klasgenootjes, opa en oma en andere familie die belangrijk is voor je kinderen zijn uitgenodigd.

Wennen

De eerste weken na een emigratie hebben veel kinderen moeite om te wennen. Ze missen hun vriendjes, vriendinnetjes, familie en oude speelplekjes en zijn nog te verlegen om nieuwe vrienden te maken. Zorg dat je de eerste periode na de emigratie veel tijd voor ze hebt om samen leuke dingen te doen en eventuele heimwee gevoelens te bespreken. Ook is het zinvol om je kinderen zo snel mogelijk lid te maken van een sportclub, zodat ze actief bezig blijven en op een speelse manier nieuwe kinderen leren kennen. Tegenwoordig is het dankzij internet veel makkelijker om contact te houden met vrienden en familie in Nederland. Maak daar dankbaar gebruik van en kies een vast wekelijks moment om met het ‘thuisfront’ te bellen of via internet te praten. Ook is het belangrijk om typisch Hollandse tradities zoals het Sinterklaasfeest in ere te houden, en regelmatig hun favoriete Hollandse producten (bijvoorbeeld hagelslag en stroop) op tafel te zetten… dan krijgen je kinderen niet het gevoel dat ze wat moeten missen na hun emigratie!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Tips voor emigreren met kinderen

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: