heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse Paastradities – zo vieren Nederlanders Pasen

Tegenwoordig weten nog maar weinig mensen waarom Pasen wordt gevierd en welke tradities Nederland kent op dit gebied. Dat is jammer, want Pasen is eigenlijk een heel leuk, gezellig en vooral lekker feest dat veel verder gaat dan paaseieren zoeken en chocolade paashazen eten.

Alhoewel het paasfeest van oorsprong een Christelijk feest is zijn er in de loop der eeuwen veel niet-christelijke tradities aan toegevoegd, waarvan sommigen nog stammen uit de voorchristelijke periode. Het Nederlandse paasfeest duurt twee dagen (Eerste en Tweede Paasdag, ook vaak paaszondag en paasmaandag genoemd), en wordt vooraf gegaan door Goede Vrijdag, een Christelijke feestdag waarop veel Nederlanders ook een vrije dag hebben. Bijgaand een greep uit de paastradities die je zoal in Nederland tegenkomt:

Child with Easter eggs1. Paasontbijt en paasbrunch organiseren

Het paasontbijt en de paasbrunch zijn in Nederland erg populair, en zeker niet alleen bij Christenen. Nederlanders van alle gezindtes laten zich op paaszondag en paasmaandag graag verwennen met al dan niet beschilderde gekookte eitjes, een broodmandje vol croissantjes, bolletjes en harde puntjes, luxe broodbeleg zoals speciale Hollandse kazen, paasstol en matzes.

2. Paaseieren beschilderen, verstoppen en vinden

Vooral Nederlandse kinderen kijken erg uit naar Pasen omdat ze dan gekookte eieren mogen beschilderen. Vervolgens worden de eieren binnen of bij mooi weer buiten in de tuin verstopt, waarna het hele gezin op speurtocht gaat om alle eieren te vinden. Na een fanatieke zoektocht kan het hele gezin voor de televisie op adem komen om de paastoespraak van de Paus te bekijken en hem de gelukswensen in het gebroken Nederlands te horen zeggen.

3. Film kijken of het concertgebouw bezoeken

Rond Pasen zijn er veel films op de Nederlandse televisie en in de bioscoop te zien die het lijden van Jezus Christus als onderwerp hebben, zoals Jesus Christ Superstar en Ben Hur. In veel grote en middelgrote Nederlandse steden kan men ook het concertgebouw bezoeken om een uitvoering van de Matthäus Passion te beluisteren.

4. Paasvuren ontsteken

In de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Gelderland worden er tijdens Eerste of Tweede paasdag in veel dorpjes en steden paasvuren ontstoken. De traditie van het ontsteken van paasvuren is al heel oud en stamt uit de voorchristelijke periode.

4. Vlöggeln en Paasstaakslepen

Sommige paastradities zijn heel specifiek voor een bepaald Nederlands dorp, zoals het vlöggeln in Ootmarsum en het paasstaakslepen in Denekamp. Het vlöggeln is een optocht door het dorp die wordt aangevoerd door acht zogenaamde “paaskerels” (Poaskearls) die oude paasliederen zingen. Bij het “paasstaakslepen” gaat een groepje bewoners het bos in om een boom om te hakken die vervolgens naar het dorp wordt gesleept. Daar wordt hij rechtop gezet met een brandende teerton in de kruin. Zowel het vlöggeln als het paasstaakslepen eindigen traditioneel met een groot paasvuur.

5. Winkelen of een attractiepark bezoeken

Dankzij de nieuwe Winkeltijdenwet die midden jaren negentig werd aangenomen kunnen winkelcentra, tuincentra en doe-het-zelf zaken nu op Tweede Paasdag open zijn. Veel kooplustige Nederlanders maken daar dankbaar gebruik van en maken van het winkelen een gezellig dagje uit met het hele gezin. Traditioneel worden tijdens Pasen ook veel Nederlandse attractieparken bezocht, zoals de Efteling, Walibi Flevoland en Het Land Van Ooit.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

4 reacties op “Nederlandse Paastradities – zo vieren Nederlanders Pasen

 1. Sijmen kater
  30/03/2016

  Pasen heeft niets met ‘eieren’ te maken er staat dan wel dat veel mensen niet meer weten wat Pasen is DAT IS ZO ze weten niet meer wat het ECHTE Pasen is Pasen is dat Jezus is gekruisigd en daarna is opgestaan jullie weten niet wat jullie zeggen ga eens naar een kerkdienst met Pasen of met kerst of met Pinksteren of met Hemelvaart dan kom je misschien bij je hoofd te denken wat ben ik dom dat ik niet geloof!

  • Robert
   13/02/2018

   Beste Sijmen Kater,

   wat een galspuwerij. Eieren hebben wel degelijk met Pasen te maken. Het paasfeest is namelijk veel ouder dan het christelijk geloof. Pasen is het feest van hernieuwde leven, het voorjaar, de periode waarin bomen en struiken die zijn ‘gestorven’ weer tot leven komen, de periode dat zoogdieren jongeren werpen en viseitjes massaal uit komen. Kortom, het is het feest van het leven. Dat wordt al gevierd zolang er seizoenen bestaan en er leven is op deze aardbol.

   Dat het christelijke geloof dit vieren van het leven min of meer heeft gekaapt, zo’n 2000 jaar geleden, doet niet af van het feit dat pasen van oudsher een heidens feest is en in vele culturen wereldwijd wordt gevierd. Eieren zijn daarin een heel belangrijk symbool wat staat voor vruchtbaarheid en nieuw leven.

 2. Sara
  19/01/2015

  Pasen is een echte officiële traditie van Nederland. Het is zelfs opgenomen op de website; http://www.immaterieelerfgoed.nl. Deze traditie is dan ook typisch Nederlands en moet ook zeker worden voortgezet in de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: