heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met stroop

De meeste Nederlanders zijn dol op stroop en smeren of schenken het graag op hun boterham of over hun Hollandse pannenkoeken. Maar stroop is niet alleen maar een heerlijk zoet beleg, je kunt er nog véél meer mee doen!

appelstroop

Kipfilet met appeltjes en stroop

Ingrediënten:
4 kipfilets
3 stevige appels (bv. Elstar)
3 el appelazijn
3 el rinse appelstroop
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 bosuitje
zout en peper

Bereiding:
Bestrooi de kipfilets met zout, peper en paprikapoeder en bak ze in 8 minuten gaar en bruin in een beetje boter of olie. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in schijfjes. Haal de kipfilets uit de pan als ze gaar zijn en houd ze warm op een bord. Schep de appelschijfjes in het bakvet, voeg de appelazijn, appelstroop en oregano toe en breng het geheel aan de kook. Laat het appelmengsel nu 5 minuten doorsudderen op een laag pitje en hak ondertussen het bosuitje in fijne ringetjes. Roer op het laatste moment de bosuitjes door het appelmengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper. Leg de kipfilets op een bord en schep het appelmengsel er overheen. Serveer er aardappelpuree en doperwtjes bij.

Gebakken paling met stroop

Ingrediënten:
500 gram verse paling
15 g boter
1 el rinse appelstroop of schenkstroop

Bereiding:
Was de paling, dep ze droog en snijd ze in stukjes van ca. 5 cm.  Leg de stukjes paling in een pan met ruim water en zout en kook ze ca. 10 minuten. Giet vervolgens het water af, roer er een klontje boter doorheen en bak de stukjes paling nu goudbruin. Schep of schenk als laatste de stroop erop en bak de paling tot deze lekker knapperig is. Serveer de paling met een frisse lentesalade een aardappeltjes.

Limburgs zuurvlees (Zoervleisj)

Ingrediënten:
600 runder- of sucadelappen
4 dl witte wijnazijn
50 g boter
2 uien
2 plakjes ontbijtkoek
1 el rinse appelstroop
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 el maïzena
zout en peper

Bereiding:
Snijd het vlees in stukjes en meng het in een grote kom met de witte wijnazijn, uien (in ringen), laurierblaadjes, kruidnagels, zout en peper. Laat hierin het vlees 1 dag lang marineren in de koelkast. Haal vervolgens het vlees en de uien uit de marinade en bak deze aan in een braadpan. Verkruimel vervolgens de ontbijtkoek in de pan en schep de stroop en de helft van de marinade erdoor, en laat het in 3 uur op een laag pitje gaar stoven. Roer als laatste de maïzena erdoor en roer het mengsel langzaam door tot de saus gebonden is. Serveer het zuurvlees met frites, mayonaise en appelmoes.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: