heimwee.info

… powered by Holland at Home

Inhuldiging 30 april – wat gaat er allemaal veranderen?

Over nog geen 2 maanden wordt Prins Willem-Alexander de nieuwe Koning der Nederlanden. Een van de opvallendste veranderingen na de troonsafstand van Koningin Beatrix is dat we voortaan geen Koningin meer hebben maar een Koning, maar er gaat nog veel meer veranderen. In onderstaand overzicht de meest in het oog springende veranderingen op een rij.

inhuldiging

1. Koninginnedag wordt Koningsdag en wordt bovendien verplaatst van 30 april (de verjaardag van wijlen Prinses Juliana) naar 27 april (de verjaardag van Koning Willem-Alexander), behalve als deze datum op een zondag valt zoals in 2014 het geval is.

2. Prinses Máxima krijgt de titel Koningin. De echtgenoten van Beatrix, Juliana en Wilhelmina moesten het doen met de titel Prins-gemaal, maar Máxima mag zich vanaf 30 april Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau noemen. Zij wordt echter geen Staatshoofd, die titel is uitsluitend toebedeeld aan Koning Willem-Alexander.

3. Prinses Catharina-Amalia wordt de nieuwe kroonprinses. De oudste dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima wordt vanaf de inhuldiging Prinses van Oranje genoemd.

4. Op Nederlandse postzegels en euromunten komt een portret van Koning Willem-Alexander te staan. Overigens zullen er geen muntstukken van 1 en 2 cent met de beeltenis van Willem-Alexander in omloop komen omdat deze kleine munteenheden niet meer in Nederland geslagen worden. Waarschijnlijk zullen er ook heel veel nieuwe Hollandse producten, aandenken, Oranje artikelen en souvenirs op de markt komen met een portret van de nieuwe Koning en Koningin.

5. De samenstelling van het Koninklijk Huis verandert. Na de abdicatie zijn alleen de Koning en Koningin en hun kinderen, Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven nog lid van het Koninklijk Huis. Prins Maurits, Prins Bernhard en hun beider echtgenotes en de kinderen van Prins Constantijn en Prinses Laurentien zullen op 30 april het Koninklijk Huis verlaten, wat betekent dat de Nederlandse ministers geen verantwoordelijkheid meer voor hen dragen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: