heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Zeeuwse producten en recepten

‘Ons Zeeuwen ben zuunig’ is een uitspraak die bij veel Nederlanders in het geheugen gegrift staat, en is afkomstig van een reclamespotje dat in de jaren ’80 vaak op televisie te zien was. Of Zeeuwen zuiniger zijn dan Nederlanders uit andere provincies is nog maar de vraag, en die zuinigheid is zeker niet terug te vinden in typisch Zeeuwse producten en recepten die vaak uitblinken door een rijke en uitgesproken smaak.

zeeuwse mosselen
Zeeuwse mosselen, oesters en Oosterscheldekreeft

Het meest bekende product uit Zeeland is waarschijnlijk Zeeuwse mosselen. Deze schaaldiertjes worden vooral op Yerseke gekweekt en zijn tegenwoordig in bijna elke Nederlandse supermarkt verkrijgbaar, zowel vers als in een potje. Het mosselseizoen loopt traditioneel van september tot december, maar ook in de lente en zomer staan Zeeuwse mosselen bij veel Nederlandse restaurants op het menu. Zeeuwse mosselen kunnen gekookt, gebakken of gefrituurd worden en smaken het lekkerst in combinatie met vers stokbrood en een frisse salade. Naast mosselen worden er in de Grevelingen en de Oosterschelde ook oesters gekweekt, waaronder de Zeeuwse Platte, die peperig en zoet smaakt, en de Zeeuwse Creuse, die een wat zoute smaak heeft. Van eind maart tot en met half juli wordt er in de Oosterschelde ook kreeft gevangen, die bekend staat om haar verfijnde zachte smaak en meestal direct geleverd wordt aan exclusieve restaurants in heel Nederland.

Lamsoor en zeekraal

Twee voedzame zeegroenten die veel in Zeeland worden verbouwd zijn lamsoor en zeekraal. Beide groenten hebben een zilte en soms bijna visachtige smaak en passen het best bij visgerechten en lamsvlees. Lamsoor en zeekraal zijn met name in de lente en zomer verkrijgbaar, al zijn er maar weinig Hollandse supermarkten die deze heerlijke groenten in hun assortiment opnemen. Tijdens het seizoen verkopen veel Zeeuwse boeren de groenten ook langs de weg.

Zeeuwse bolussen

Als je in Zeeland koffie gaat drinken krijg je daar vaak een Zeeuwse bolus bij geserveerd. Dit is een zoet gebak dat gemaakt wordt van deeg dat in een spiraal is opgerold en gedrenkt is in suikerstroop en kaneel. Zeeuwse bolussen worden dagelijks door vrijwel alle bakkers in Zeeland vers gebakken en smaken het lekkerst als je de onderkant van de bolus voor het opdienen besmeert met een beetje roomboter.

Zeeuwse babbelaars

Een typisch Zeeuwse lekkernij is Zeeuwse babbelaars, ook wel bekend als boterbabbelaars. Deze Zeeuwse snoepjes hebben wat weg van Werther’s Original babbelaars maar smaken wat verfijnder omdat ze vaak nog met de hand gemaakt worden. Zeeuwse babbelaars zijn erg geliefd bij toeristen en worden om die reden vaak verkocht in leuke bewaarblikjes met foto’s en tekeningen van Zeeland of Zeeuwse klederdrachten erop.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: