heimwee.info

… powered by Holland at Home

Tips voor tweetalig opvoeden

Je hebt een buitenlandse partner en wil je kinderen graag tweetalig opvoeden… hoe kun je dat het beste aanpakken? De meeste kinderen leren een tweede taal razendsnel, er zijn daarom slechts een paar dingen waar je op moet letten als je jouw kinderen tweetalig wil opvoeden.

tweetalige kinderenDe beste manier om je kinderen tweetalig groot te brengen is door je kinderen vanaf het moment dat ze geboren worden altijd in je eigen moedertaal aan te spreken. Is je partner dus bijvoorbeeld Spaans en jij bent Nederlands dan spreekt je partner de kinderen altijd aan in het Spaans en jij altijd in het Nederlands. Je zult zien dat je kinderen al snel door hebben hoe zij met elk van hun ouders afzonderlijk moeten communiceren, en op die manier komen ze dagelijks spelenderwijs met beide talen in aanraking. Als je kind jou in de taal van je partner aanspreekt hoef je hem of haar niet te verbeteren, het enige wat je doet is je kind antwoorden in je eigen taal en hem of haar stimuleren om Nederlands met jou te praten. Het is absoluut niet verstandig om je kinderen aan te spreken of te antwoorden in een taal die je zelf niet goed beheerst, want dit kan een taalachterstand veroorzaken.

Het is verder belangrijk om je kinderen aan allebei de talen evenveel bloot te stellen, en in allerlei verschillende situaties. Spreek dus niet alleen Nederlands als je de kinderen aankleedt, want dan wordt hun Nederlandse woordenschat wel erg beperkt. Mocht jij of je partner regelmatig voor langere tijd van huis zijn dan zal de taalkennis van de kinderen, als zij nooit op een andere manier in aanraking komen met de betreffende taal, snel verwateren. Je kunt in dat geval ook je familie bij de taalopvoeding betrekken; spreek dus met opa, oma en andere familieleden af dat zij als zij bellen of Skypen de kinderen uitsluitend aanspreken in hun moedertaal.

Sommige kinderen leren een tweede taal vrijwel moeiteloos terwijl andere kinderen soms liever vasthouden aan de taal die ze het beste beheersen. Dit is heel normaal en je hoeft in dat geval ook niets te forceren, mits jullie allebei de kinderen consistent in jullie moedertaal blijven aanspreken. Als je kinderen wat ouder worden zullen zij meer in de taal gaan spreken die zij elke dag op school horen, ook dit is een gewoon verschijnsel en toont alleen maar aan dat je kinderen volledig zijn geïntegreerd!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Tips voor tweetalig opvoeden

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: