heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hoe troonswisseling 30 april volgen vanuit het buitenland

Nog even en dan is het zover, Koningin Beatrix doet afstand van de troon en Prins Willem-Alexander wordt onze nieuwe koning. Woon je in het buitenland en wil je de troonswisseling ook volgen? Lees dan hier hoe je dat kunt doen.

Of je nu in Frankrijk, Zuid-Afrika, Canada of Australië woont, dankzij internet staat niets je meer in de weg om de troonswisseling op 30 april vanuit je luie stoel in je eigen huiskamer onder het genot van Hollandse producten te bekijken. De NOS doet namelijk via internet live verslag van de troonswisseling, die vanaf 10u tot ongeveer 17.30u Nederlandse tijd zal plaatsvinden. Heb je geen zin om vanwege het tijdsverschil met Nederland tot in de kleine uurtjes op te blijven of voor dag en dauw op te staan dan kun je de troonswisseling ook op een later moment bekijken via de website Uitzending Gemist.

Op 29 april zal Koningin Beatrix om 20.30 uur Nederlandse tijd vanuit Paleis Huis ten Bosch een afscheidstoespraak houden die eveneens zal worden uitgezonden op radio en televisie. Deze afscheidstoespraak kun je net zoals de troonswisseling vanuit het buitenland volgen via het internetkanaal NOS koningshuis live, of op een later moment bekijken via Uitzending Gemist.

troonswisseling programma

Programma troonswisseling 30 april

Alle aanvangstijden zijn weergegeven in Nederlandse tijd oftewel Central European Time (CET), wijzigingen voorbehouden.

10.00 – 10.30 uur: Abdicatie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam
De directeur van het Kabinet der Koningin leest de Akte van Abdicatie voor, waarna deze zal worden ondertekend door Koningin Beatrix.

10.30 – 10.50 uur: Toespraak op het balkon van het Paleis
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix betreden het balkon van het Paleis, waarna zowel Prinses Beatrix als Koning Willem-Alexander een korte toespraak houden. Vervolgens verschijnen de Prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon.

13.55 uur: Vertrek naar De Nieuwe Kerk
Koning Willem-Alexander en zijn gevolg gaan naar De Nieuwe Kerk, waar de beëdiging en inhuldiging zal gaan plaatsvinden.

14.00 – 15.30 uur: Beëdiging en inhuldiging van Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander houdt in De Nieuwe Kerk tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal een toespraak en legt de eed af.

16.30 – 17.30 uur: Receptie in het Koninklijk Paleis
Nadat alle formaliteiten voor de troonswisseling zijn afgerond zal er in het Koninklijk Paleis een receptie worden gehouden voor alle aanwezige autoriteiten en de leden van de Staten-Generaal.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Hoe troonswisseling 30 april volgen vanuit het buitenland

  1. Anna van der Starre
    24/04/2013

    Heel fijn dat NOS dit doet.Ik heb de app al gedownload en kan het allemaal via Appletv zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: