heimwee.info

… powered by Holland at Home

Wanneer hijs je de Nederlandse vlag?

Talloze Nederlandse emigranten hebben een Nederlandse vlag meegenomen naar hun nieuwe woonland. Bij velen van hen ligt de vlag waarschijnlijk ergens in een kast te verstoffen, maar sommigen tonen graag hun vaderlandsliefde “in den vreemde” en hangen hem graag het gehele jaar door aan een vlaggenstok, het raam of het hek van hun woning, of ze gebruiken hem als tafelkleed of wandversiering. Maar wat is het formele protocol nu eigenlijk rond het gebruik van de Nederlandse vlag?

In Nederland bestaat er een officiële vlaginstructie, die door de Minister-president is vastgesteld. Het betreft hier dus geen wet, het is slechts een protocol dat door burgers op vrijwillige basis kan worden nageleefd. Alleen voor Nederlandse overheidsgebouwen is de vlaginstructie verplicht.

nederlandse vlagDe Nederlandse vlag staat symbool voor eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden en dient een ereplaats te hebben als deze op Nederlands grondgebied gehesen wordt. De vlag zelf hoeft geen specifieke afmetingen te hebben (grote en kleine vlaggen zijn dus allebei prima), maar de lengte en de breedte dienen zich te verhouden als 3:2 en de kleuren dienen helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw te zijn. Er mogen verder geen versieringen op de vlag worden aangebracht, zoals een afbeelding van een gouden leeuw, een logo van een voetbalelftal of een portret van een Koninklijk persoon. Ook is het volgens het officiële protocol niet toegestaan om andere voorwerpen samen met de vlag te hijsen, zoals oranje versieringen, een boekentas of babykleertjes, of de vlag enkel als decoratie te gebruiken. Maar wees niet bang, aangezien de vlaginstructie geen wettelijke verplichting is voor burgers kun je dit uiteraard wel gewoon doen.

In de vlaginstructie wordt aangegeven op welke dagen de vlag mag worden gehesen. Daaronder vallen uiteraard feestelijke gelegenheden als Koningsdag en Bevrijdingsdag, maar ook enkele andere Koninklijke verjaardagen, Dodenherdenking, Veteranendag, de datum van het formele einde van de Tweede Wereldoorlog en Koninkrijksdag behoren daartoe. Het hijsen van de vlag mag plaatsvinden vanaf zonsopgang en de vlag dient weer te worden neergehaald voor zonsondergang. Op zondag wordt de Nederlandse vlag nooit uitgehangen, dus als de betreffende feest- of herdenkingsdag op een zondag valt dan wordt de maandag erna gevlagd.

Bij sommige gelegenheden, zoals Dodenherdenking en andere uitingen van rouw wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen. In dat geval dien je de vlag eerst helemaal naar de top te hijsen en dan te laten zakken tot hij halfstok hangt. De vlag mag echter nooit de grond raken, ook niet als deze halfstok wordt gehangen. Alleen op de voorgeschreven Koninklijke verjaardagen, inclusief Koningsdag, wordt de Nederlandse vlag gehesen tezamen met een Oranje wimpel.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: