heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollands oranjemenu voor 30 april

Zijn jij en je gezin ook van plan om op 30 april voor de buis gekluisterd te zitten om de troonswisseling op televisie of internet te bekijken? Dan wil je vast een feestelijke maaltijd maken die jullie tijdens de inhuldigingsceremonie kunnen eten. Bijgaand daarom een typisch Hollandse oranjemenu voor 30 april.

oranjepudding

Wortelsoep
(voorgerecht)

Ingrediënten:

½ kg aardappelen
½ kg wortelen
1 ui
1 oranje paprika
bouillonblokjes voor 1 liter soep
gemberpoeder
korianderpoeder
komijnpoeder
1 tl sambal oelek (optioneel)
verse koriander
1 el olijfolie

Bereiding:

Schil de aardappelen en was of rasp de wortelen en snijd ze in respectievelijk blokjes en plakjes van ongeveer 1 cm. Snipper daarna de ui en snijd de paprika in reepjes. Verhit de olijfolie en bak hierin de ui samen met het gemberpoeder, korianderpoeder en komijnpoeder. Voeg eventueel ook wat sambal oelek toe als je van een pittige ‘kick’ houdt. Doe zodra de uien glazig worden de paprikareepjes erbij en laat deze 2 minuten meebakken. Roer dan de aardappelblokjes en wortelschijfjes erdoor en bak het geheel nog eens enkele minuten. Doe dan de bouillonblokjes en 1 liter water erbij en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken tot je de aardappel en wortel zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Dien de soep op en garneer het met wat verse koriander.

Oranje plaatpizza
(hoofdgerecht)

Ingrediënten:

1 pak Koopmans mix voor pizzabodem Italiaans
2,5 dl (250 ml) koud water
olijfolie
2 miniblikjes tomatenpuree
1 pak mozzarella
1 zakje geraspte Hollandse kaas
1 oranje paprika
100 gr. chorizoworst (dunne plakjes)
1 tl oregano
1 tl tijm
pluk verse basilicum
zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 C en vet de bakplaat in met een beetje olijfolie. Doe vervolgens de Koopmans mix voor pizzabodem in een beslagkom en giet hier 250 ml lauwwarm water en een scheutje olijfolie doorheen. Kneed het geheel tot een zacht en soepel deeg en rol het vervolgens plat met een deegroller (strooi wat bloem op de deegroller en de tafel om kleven te voorkomen).  Leg het deeg vervolgens op de bakplaat en smeer de tomatenpuree er overheen met de bolle kant van een eetlepel. Strooi daarna wat oregano en tijm erop en wat zout en peper naar smaak. Snijd de paprika in kleine reepjes en de mozzarella in plakjes en verspreid beiden gelijkmatig over de pizza. Strooi nu de geraspte Hollandse kaas er overheen en besprenkel de plaatpizza nog met een beetje olijfolie. Leg de pizza in de oven en laat hem in ca. 15 tot 20 minuten gaar en bruin bakken. Snijd de plaatpizza in 8 tot 10 even grote stukken en serveer elk stuk pizza met wat verse basilicum.

Oranje pudding
(nagerecht)

Ingrediënten:

1/2 klein bakje aardbeien
1/2 klein bakje frambozen
3 perssinaasappels
3 blaadjes bladgelatine
1/2 dl oranjebitter

Bereiding:

Neem een puddingvorm van ½ liter, smeer deze dun in met wat zonnebloemolie en zet hem daarna op zijn kop op een bordje om uit te lekken. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water, maak de frambozen en aardbeien schoon en snijd ze in kleine stukjes. Pers vervolgens de sinaasappels en meng het sinaasappelsap met de oranjebitter. Knijp daarna de gelatineblaadjes uit en roer ze door het sap. Meng zodra de gelatine volledig is opgelost het fruit erdoor en schenk het mengsel daarna in de puddingvorm. Zet de vorm daarna in de koelkast en laat het minimaal 4 uur opstijven. Leg de puddingvorm als de pudding goed is opgesteven ongeveer 10 seconde in een bodempje warm water en keer deze dan om op een schaal. Snijd de pudding in gelijke stukken en garneer elk stukje eventueel met een dun plakje sinaasappel en een klein scheutje oranjebitter.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: