heimwee.info

… powered by Holland at Home

De bakfiets – het ultieme vervoermiddel voor drukbezette ouders

Wie ooit een bezoekje heeft gebracht aan grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht zal het vast wel eens opgevallen zijn: haastige vaders en moeders die met hun kroost in de bakfiets door de smalle steegjes manoeuvreren. Was de bakfiets vroeger vooral handig voor bakkers en kruideniers die er op een goedkope manier hun goederen mee vervoerden, tegenwoordig is deze fiets met laadbak vooral populair bij met name jonge hippe en alternatieve Nederlandse stadsbewoners.

bakfiets

De reden dat de bakfiets in het afgelopen decennium zo bijzonder populair geworden is bij met name Nederlandse stedelingen is eenvoudig: je kunt er de kleinste straatjes mee inrijden, je hoeft nooit parkeergeld te betalen, je kunt er heel veel mee vervoeren (inclusief al je kinderen), hij is goedkoop in gebruik, het is goed voor je conditie en hij is uiterst milieuvriendelijk.

Aangezien een bakfiets zoveel voordelen heeft boven een auto vraag je jezelf misschien af waarom heel Nederland niet de bakfiets verkiest boven de auto, dan ben je ook meteen van het Nederlandse fileprobleem af. Maar de bakfiets is minder geschikt voor grote afstanden, niet in de laatste plaats omdat je voldoende spierkracht in je benen moet hebben om een bakfiets voort te bewegen. Daarnaast vergt het rijden op een bakfiets ook enige stuurmanskunst, want het nemen van scherpe bochten als je wat snelheid hebt is geen sinecure.

Tegenwoordig zijn er in Nederland allerlei verschillende soorten bakfietsen verkrijgbaar, die grofweg onder te verdelen zijn in tweewielers en driewielers. Tweewieler bakfietsen zijn over het algemeen wat minder breed waardoor ze makkelijker te besturen en vaak eenvoudiger te stallen zijn, maar het grootste nadeel is dat ze minder stabiel zijn en minder laadruimte hebben. Driewieler bakfietsen daarentegen zijn meestal een stuk breder en hebben dus heel veel laadruimte, maar daar staat tegenover dat ze vaak wat zwaarder trappen, minder goed te stallen zijn en instabiel kunnen worden als ze op een scheve ondergrond staan. Zowel tweewielers als driewielers hebben een bagagedrager, dus je kunt ook nog een leuke Hollandse fietstas op je bagagedrager binden als je heel veel spullen wil vervoeren. De bekendste merken bakfietsen die je in Nederland op de weg ziet zijn Babboe, Bakfiets.nl, Johnny Loco, WorkCycles, Nihola en Tuk Tuk.

Voor het rijden met een bakfiets gelden in Nederland dezelfde regels als voor het rijden op een fiets. Een bakfiets mag dus op het fietspad, maar als hij breder is dan 75 cm mag hij ook op de rijbaan. Je mag in de bakfiets net zoveel kinderen meenemen als erin passen, maar kinderen tot acht jaar dienen wel in een kinderzitje te zitten dat steun biedt voor de handjes, voetjes en rug.

Denk je erover om een bakfiets te kopen in of te importeren uit Nederland en zou je eerst eens willen weten of de bakfiets wel wat voor je is dan kun je in veel grote Nederlandse steden ook een bakfiets huren, bijvoorbeeld bij V.O.F. De Bakfiets en MacBike.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: