heimwee.info

… powered by Holland at Home

Koning te rijk met typisch Hollandse Koninklijke producten

Helaas gaat de kroon aan alle ‘gewone’ Nederlanders voorbij, maar als jij je ook een beetje Koninklijk wil voelen dan kun je jouw keukenkastje aanvullen met allerlei Hollandse producten die het predicaat ‘Koninklijk’ dragen.

Niet alle Nederlandse bedrijven, verenigingen en instellingen mogen zichzelf ‘Koninklijk’ noemen, dit is slechts voorbehouden aan organisaties die deze onderscheiding hebben gekregen van Hare Majesteit de Koningin (en binnenkort dus Hare Majesteit de Koning). De onderscheiding wordt bovendien alleen uitgereikt aan bedrijven die landelijk opereren, minimaal honderd jaar bestaan en een prominente plaats innemen binnen de betreffende branche. Het predicaat ‘Koninklijk’ wordt meestal voor 25 jaar toegekend, waarna het kan worden verlengd.

Tot de beroemdste Nederlandse producten waarvan de producent het Koninklijk predicaat draagt behoren:

de ruijter hagelslagKoninklijke De Ruijter

Deze typisch Hollandse broodversierder en producent van onder andere De Ruijter hagelslag en De Ruijter roze en witte muisjes werd in 1883 hofleverancier voor Koning Willem III en kreeg in 1985 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend.

Koninklijke ERU

eru goudkuipjeAl sinds 1824 maakt Koninklijke ERU diverse smeltkaasproducten, waaronder de bij veel Nederlanders geliefde ERU Goudkuipje. Sinds 1999 mag de ERU kaasfabriek zichzelf Koninklijk noemen, want in dat jaar kende Koningin Beatrix ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van ERU dit predicaat toe als bekroning op vele jaren vakmanschap.

verkade chocoladeKoninklijke Verkade

Wie kent ze nou niet, die goddelijke chocoladerepen van Verkade. Ook Koningin Juliana was destijds kennelijk erg te spreken over de chocolade van Verkade en kende in 1950 het predicaat Koninklijk toe.

Koninklijke Douwe Egberts

douwe egbertsAl is Douwe Egberts al een tijdje in buitenlandse handen en is Koninklijke Douwe Egberts B.V. de holdingorganisatie van alle bedrijven van de Sara Lee International Group in Nederland, de naam zelf blijft natuurlijk oer-Hollands. Deze koffiebrander met Koninklijk predicaat maakt niet alleen de bekende overheerlijke Douwe Egberts filterkoffie maar ook Senseo koffiepads en Natrena zoetjes.

Koninklijke De Kuyper

de kuyper oranjebitterHet zal je waarschijnlijk niet verbazen dat De Kuyper, de beroemde distilleerder van het oranjelikeurtje Oranjebitter, zichzelf Koninklijk mag noemen. In 1995 kreeg De Kuyper, die overigens ook ca. 20 andere likeurtjes en talloze jenevers produceert, ter ere van haar 300 jarig bestaan het predicaat Koninklijk toegekend door Koningin Beatrix. Zou er op het Koninklijk Paleis ook een fles Oranjebitter te bespeuren zijn?

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Koning te rijk met typisch Hollandse Koninklijke producten

  1. Pingback: Hollandse producten ter ere van de troonswisseling | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: