heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Brabantse producten en recepten

Brabant en lekker eten, dat zijn twee begrippen die bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Bourgondische Brabanders weten hoe ze van het leven moeten genieten en doen dat vooral door hun smaakpapillen regelmatig op allerlei lekkers te trakteren.

Brabantse koffietafel

Tot enkele decennia geleden was het in Brabant heel gebruikelijk om bij feestelijke aangelegenheden een Brabantse koffietafel te serveren. Alhoewel deze traditie bij veel jongere Brabanders een beetje in de vergetelheid is geraakt kun je bij veel Brabantse restaurants nog steeds een Brabantse koffietafel bestellen. Traditiegetrouw wordt de Brabantse koffietafel ingeluid met een glaasje brandewijn met suiker. Vervolgens komen het Brabants roggebrood, luxe witbrood, ontbijtkoek en krentenbrood op tafel die royaal besmeerd worden met boter of reuzel en vervolgens belegd worden met bijvoorbeeld vette kaas, verse worst, zult of ham. Daarnaast kun je bij elke Brabantse koffietafel kiezen uit allerlei zoet beleg, zoals appelstroop, honing, jam en hagelslag. En zoals de naam van dit eetfestijn al aangeeft wordt al dit lekkers weggespoeld met een flinke sloot koffie.

Bossche bolBossche bol

Deze banketbakkersspecialiteit, die oorspronkelijk uit Den Bosch afkomstig is, wordt gemaakt door een flinke bol van soezendeeg (met een doorsnede van ca. 12 cm) doormidden te snijden en vervolgens te vullen met een royale klodder verse slagroom. Daarna wordt de bol overgoten met gesmolten pure chocolade, die wanneer het afgekoeld is een ietwat knapperige glazuurlaag vormt. Al zijn Bossche bollen niet caloriearm, toch is het aan te raden jezelf op een Bossche bol te trakteren als je Den Bosch of omgeving bezoekt, want de smaak is bijna hemels te noemen.

Brabants worstenbroodje

Het Brabants worstenbroodje is een typisch Brabantse snack gemaakt witbrooddeeg en een heerlijk kruidige gehaktvulling. De meeste Brabantse bakkers verkopen Brabantse worstenbroodjes, en ook sommige kruideniers en supermarkten in Brabant hebben deze maagverwarmende lekkernij regelmatig in de schappen liggen. De regionale televisie- en radiozender Omroep Brabant houdt de culinaire traditie van Brabantse worstenbroodjes graag in ere en organiseert elk jaar een wedstrijd Brabantse worstenbroodjes bakken.

Balkenbrij

Balkenbrij is traditioneel boerengerecht dat al eeuwenlang in Brabant geliefd is en oorspronkelijk tijdens het slachtseizoen werd gemaakt. Vroeger bevatte balkenbrij vooral slachtafval van het varken, maar tegenwoordig stoppen de meeste balkenbrij liefhebbers er spekjes, lever en ribbetjes in. Deze worden samen met bouillon, boekweitmeel en een kruidenmengsel van onder andere zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en anijszaad gekookt en daarna afgekoeld totdat je een soort vleestaart krijgt die je in plakjes kunt snijden. De meeste Brabanders bakken de plakjes vervolgens in een koekenpan met wat boter zodat de balkenbrij een lekker knapperig laagje krijgt. Balkenbrij is het lekkerst op krentenbrood.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Typisch Brabantse producten en recepten

 1. Nigerian Business
  05/05/2017

  Heya terrific blog! Does running a blog similar to this require a large amount of work?

  I have very little knowledge of computer programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyhow,
  should you have any suggestions or tips for
  new blog owners please share. I understand this is off subject
  but I simply had to ask. Thanks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: