heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zweeds wittebrood – symbool van de bevrijding

Veel Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt hebben de geur en smaak van Zweeds wittebrood nog vers in hun geheugen gegrift staan. Vooral diegenen die de Hongerwinter moesten meemaken weten zich tot op de dag van vandaag te herinneren hoe heerlijk Zweeds wittebrood smaakte en voor hen staat dit typische witbrood dan ook symbool voor de bevrijding.

zweeds wittebrood

Alhoewel veel mensen denken dat Zweeds wittebrood aan het einde van de oorlog in Nederland werd verspreid via voedseldroppings van Amerikaanse en Britse bommenwerpers werd het eerste Zweeds wittebrood al uitgedeeld in februari 1945, middenin de huiveringwekkende Hongerwinter. Dit Zweeds wittebrood was niet afkomstig uit Zweden maar werd in Nederlandse bakkerijen gebakken van Zweeds meel dat via schepen naar Delfzijl was vervoerd. Het Zweeds wittebrood werd vervolgens uitgedeeld door vrijwilligers van het Internationale Rode Kruis.

In de weken voor de bevrijding kon het Zweedse meel niet meer naar de noordelijker gelegen provincies van Nederland worden getransporteerd, daarom besloot men met vliegtuigen een aantal voedseldroppings uit te voeren die de geschiedenis zijn ingegaan als Operatie Manna. In de voedselpakketten die gedropt werden bevonden zich onder andere Zweeds wittebrood en margarine. Veel mensen die deze droppings hebben meegemaakt herinneren zich dat het Zweedse wittebrood naar cake smaakte, zo lekker was het. Voor velen was het Zweeds wittebrood ook een teken van hoop, omdat men voelde dat de bevrijding nabij was.

Je kunt zelf proberen Zweeds wittebrood te bakken door 500 gram stevige tarwebloem, 2 gram boter, 2 gram suiker, 2 gram broodzout, 2 gram verse gist en 3,5 dl water met elkaar tot een stevig deeg te kneden. Doe het deeg vervolgens in een grote kom, dek deze af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek in huis (bijvoorbeeld bij de verwarming) 45 minuten te laten rijzen. Doe het deeg vervolgens in een broodblik en laat het nogmaals 10 minuten rijzen. Bak het brood in een oven of broodbakmachine op 210 C totdat het witbrood gaar is en goudbruin kleurt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

4 reacties op “Zweeds wittebrood – symbool van de bevrijding

 1. Pingback: Eetontwerper Marije Vogelzang ontwerpt ’vrijheidsbrood’ voor 5 mei | Zestz

 2. Vos
  17/02/2015

  Ik denk dat het recept niet helemaal klopt….
  500g (tarwe-)bloem en 6dl (méér dan een halve liter !) water……
  Het leek wel pannenkoekenbeslag !

  • hollandathome
   18/02/2015

   Onze excuses, dit had 3,5 dl moeten zijn… we hebben het meteen aangepast!
   Bedankt dat je het ons hebt laten weten.

 3. Pingback: Eetontwerper Marije Vogelzang ontwerpt ’vrijheidsbrood’ voor 5 mei | Zestz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: