heimwee.info

… powered by Holland at Home

De interessantste windmolens van Nederland

Zeg Nederland en je denkt aan tulpen, klompen, en… windmolens! Al eeuwenlang sieren windmolens het typisch Hollandse landschap om onder andere graan te vermalen, hout te zagen en water op te pompen. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig Hollandse molens in bedrijf, maar desondanks zijn veel windmolens een bezichtiging waard als je in Nederland op bezoek bent. Bijgaand een overzicht van de interessantste windmolens van Nederland.

windmolensside

Molen De Noord, Schiedam

Deze enorme molen die in het knusse stadje Schiedam staat is niet alleen de hoogste authentieke molen van Nederland maar zelfs de hoogste ter wereld! Met een hoogte van 44,8 meter (gemeten van de grond tot het puntje van de wiek) is hij tien centimeter hoger dan de een na hoogste molen van Nederland, de molen De Vrijheid die eveneens in Schiedam staat.

De Buitenmolen, Zevenaar

Een zogenaamde torenmolen die dateert uit ca. 1450 en daarmee tot de oudste molens van Nederland behoort. De architectuur van de Buitenmolen is mogelijk geïnspireerd door de kruisvaarders die rond de Middellandse Zee veel molens waren tegengekomen met een ronde romp en een draaibare kap .

Molens Kinderdijk

Een van de meest bekende vergezichten van Nederland is misschien wel de rij molens van Kinderdijk, die sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De meeste van de maar liefst 19 molens die Kinderdijk telt stammen uit de 18e eeuw en werden gebruikt voor het oppompen van water ten behoeve van de inpoldering. De molens van Kinderdijk zijn al ruim 60 jaar niet meer in gebruik maar dienen nog wel altijd als reserve voor het geval er een defect optreedt aan de moderne gemalen.

De Huisman, Zaanse Schans

Deze typisch Zaanse molen is achthoekig en is te bewonderen als je een bezoekje brengt aan de toeristische trekpleister de Zaanse Schans. De kleine molen, die al sinds ca. 1786 bestaat, kent een roerige geschiedenis en is niet alleen in 1955 verplaatst maar heeft ook diverse functies gehad, waaronder tabaksmolen, mosterdmolen en zaagmolen. Tegenwoordig wordt de molen gebruikt als specerijmolen en staat bovenop het Pakhuis De Haan, waarin een specerijenwinkel is gevestigd.

De Valk, Leiden

Deze molen is gebouwd in ca. 1743 en bevindt zich in de binnenstad van Leiden op nog geen 5 minuten lopen van het Centraal Station. De stadsmolen werd lang geleden gebruikt voor het vermalen van graan, maar tegenwoordig is er in De Valk een molenmuseum gevestigd. De maar liefst zeven verdiepingen van de molen zijn allemaal geopend voor het publiek en daarnaast zijn er in de molen diverse expositieruimtes en een winkeltje.

De Gooyer, Amsterdam

Dat je voor molens de stad niet uithoeft bewijst ook Amsterdam wel, waar maar liefst 8 molens te vinden zijn. Een van de bekendste Amsterdamse molens is De Gooyer, die zich op korte loopafstand van het Scheepvaartmuseum bevindt. Elke eerste zaterdag van de maand laat De Gooyer haar wieken draaien, maar mocht je dat gemist hebben dan is een bezoekje aan deze molen nog steeds de moeite waard want naast de molen bevindt zich een kleine traditionele bierbrouwerij waar je op een terrasje van een uniek IJ-biertje kunt genieten.

Op zoek naar souvenirs met afbeeldingen van typisch Hollandse molens? Breng dan eens een bezoekje aan de online supermarkt Holland at Home, waar je diverse leuke cadeautjes en aandenken kunt vinden met als thema de Hollandse molen, zoals klomppantoffels, een theezakjeshouder, Lief! babyolie of een oer-Hollandse wenskaart met molen. Ook is er bij Holland at Home meel verkrijgbaar dat in een echte Hollandse molen vermalen is, zoals Gijs Boerencakemix en Gijs Pannenkoekenmeel.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: