heimwee.info

… powered by Holland at Home

Verwen je moeder op Moederdag met een typisch Hollands ontbijt

Hoe kun je jouw moeder of partner nu beter verwennen op Moederdag dan met een typisch Hollands ontbijt! Geen idee hoe je dat doet? Laat je dan inspireren door deze typisch Hollandse ontbijttips, speciaal voor Moederdag.

Vergeleken met bijvoorbeeld de Britten of de Amerikanen houden de Nederlanders over het algemeen van een licht ontbijt. Je hoeft aanstaande Moederdag dus niet voor dag en dauw op te staan om ingewikkelde aardappel- of eiergerechten voor je moeder of partner te maken. Een typisch Hollands luxe ontbijt bevat meestal de volgende ingrediënten:

Broodmandje met vers gebakken croissantjes en luxe broodjes

Je kunt natuurlijk in alle vroegte naar de bakker rijden of fietsen, maar waarom zou je het jezelf niet gemakkelijk maken? Met een Bio+ broodmandje en een blik Danerolles croissants zet je in een handomdraai vers gebakken warme broodjes op tafel! Doe naast een paar broodjes en croissantjes ook een paar sneetjes brood, wat ontbijtkoek, knäckebröd en roggebrood en een paar beschuitjes in het broodmandje, dan kan je moeder of partner eindeloos kiezen.

typisch hollands ontbijt
Zoet beleg

Uiteraard hoort bij een typisch Hollands verwenontbijt een royale keuze aan typisch Hollands zoet beleg, zoals bijvoorbeeld Gijs Bes-Framboos jam, Venz Hagelslag en Canisius Rinse Appelstroop. Je ontbijt wordt helemaal verwennerij als je in plaats van een pak hagelslag een mandje met allerlei verschillende portiepakjes hagelslag, vlokken en vruchtenhagel op tafel zet.

Hartig beleg

Niets is zo Hollands als een boterham met kaas, leg daarom een paar plakjes Milner jonge kaas, Milner gerijpt en/of Old Amsterdam op een schaaltje. Het is ook leuk om er een paar kaaspuntjes La Vache Qui Rit naast te leggen (al zijn die natuurlijk niet typisch Nederlands!).

Gekookt eitje

De meeste Nederlanders vinden gebakken eieren ’s ochtends veel te zwaar op de maag vallen, maar een gekookt eitje daarentegen wordt door veel Nederlanders gezien als een ware traktatie die vooral in het weekend op de ontbijttafel verschijnt… dus ook zeker op Moederdag! Doe zodra het eitje gekookt is een eierwarmer over het ei, dan blijft het eitje lekker warm.

Glaasje sinaasappelsap

Er gaat niets boven een glaasje heerlijke sinaasappelsap bij het ontbijt. Bij een echt Hollands ontbijt mag een glaasje Appelsientje Sinaasappelsap daarom natuurlijk niet ontbreken, en als je helemaal luxe wil doen kun je jouw moeder of partner ook met Gijs Honderd Procent Appel-Perensap of Gijs Honderd Procent Appel-Kersensap verrassen.

Kopje thee of koffie

Serveer je typisch Hollandse moederdagontbijt met een pot verse thee (bijvoorbeeld Pickwick Dutch Tea Blend) of Douwe Egberts koffie. Een echte Hollandse moeder drinkt thee zonder melk en koffie met Friesche Vlag Goudband koffiemelk.

Leg zodra je de broodjes gebakken, het eitje gekookt en de koffie of thee gezet hebt een bord op een groot dienblad en omring deze met het broodmandje, de verschillende soorten beleg, de thee of koffie, het eitje en het glaasje sinaasappelsap. Vergeet ook niet om bestek, peper, zout, een servet en eventueel suiker op het dienblad te zetten, en doe er ook een vaasje met een roos of een vers geplukte bloem uit de tuin op. Loop vervolgens met het dienblad naar de slaapkamer van moeder maak haar zachtjes wakker. Veel plezier op Moederdag!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: