heimwee.info

… powered by Holland at Home

Heimwee… naar de Nederlandse gulden!

Nederlandse emigranten die in de vorige eeuw uit Nederland vertrokken zijn weten als geen ander wat het is om heimwee naar de Nederlandse gulden te hebben. Maar ook honkvaste Nederlanders hebben in januari 2002 kunnen kennismaken met deze specifieke vorm van heimwee. Wat was er zo speciaal aan de Nederlandse gulden en waarom verlangen nog steeds heel veel Nederlanders terug naar hun oude munt?

Ken je ze nog, het kwartje, de rijksdaalder, het joetje, het geeltje en de meier? De Nederlandse gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 de Nederlandse munteenheid en het enige wettige betaalmiddel. Geen wonder dus dat veel Nederlanders nog steeds heimwee hebben naar de gulden, want deze munt is iets wat de Nederlandse bevolking al eeuwenlang met elkaar verbindt.

gulden

De naam gulden is afkomstig van het woord ‘gouden florijn’ en is vernoemd naar de Florentijnse munt ‘fiorino d’oro’, wat tevens verklaart waarom het valutateken van de gulden ‘ƒ’ of ‘fl.’ is. Op de verschillende guldenmunten prijkten door de eeuwen heen allerlei afbeeldingen van vorsten en edelen, zoals Koning Willem I, Koningin Wilhelmina en als laatste Koningin Beatrix. Een unieke eigenschap van de Nederlandse gulden ten opzichte van veel andere munteenheden is dat er gebruik werd gemaakt van het zogenaamde kwartenstelsel, wat betekent dat een gulden uit vier kwartjes bestond, een briefje van 100 gulden uit vier briefjes van 25 en een briefje van 1000 gulden uit vier briefjes van 250. Bij de euro wordt gebruik gemaakt van het tientallig stelsel, dat geen kwartjes en briefjes van 25 en 250 euro kent.

Alhoewel er destijds geen noemenswaardige weerstand onder de Nederlandse bevolking was tegen de invoering van de euro meenden veel mensen dat de prijzen enorm omhoog schoten toen de euro eenmaal een feit was. Veel mensen konden in het begin maar moeilijk wennen aan de waarde van de euro (1 euro was ƒ2,20) en gaven ondanks dat ze de prijzen vaak terugrekenden naar de gulden de euro toch uit alsof het een gulden was. Veel winkels en vooral de horeca maakten daar dankbaar gebruik van en schroefden hun prijzen flink op.

De meeste Nederlanders rekenen al lang niet meer terug naar de gulden, maar er zijn vandaag de dag nog wel veel mensen die met weemoed terugdenken aan de Hollandse munt. Volgens marktonderzoeker Ipsos, die in 2012 een enquête hield onder de Nederlandse bevolking, wil nog altijd 20% van alle Nederlanders dat de gulden weer wordt ingevoerd. Hollandse dropfabrikanten spelen graag in op deze typisch Hollandse heimwee en hebben voor hen speciale soorten muntdrop gemaakt, zoals Klene salmiakriksen, , Klene zakgeld en natuurlijk de vertrouwde Klene muntdrop.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: