heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 5 Nederlandse speelfilms aller tijden

Vraag een paar Nederlanders wat hun top 5 Nederlandse speelfilms aller tijden is en ze zullen allemaal met een ander lijstje komen, want smaken verschillen uiteraard. Vorig jaar heeft filmwebsite IMBd echter een kleine enquête gehouden en uit de antwoorden die zij kregen werd de volgende top 5 samengesteld. Dus heb je zin om binnenkort een Nederlandse filmavond te houden dan mogen deze speelfilms zeker niet ontbreken!

dvd zwartboek

1. Zwartboek (2006)

Een oorlogsfilm geregisseerd door Paul Verhoeven met Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch in de hoofdrol, waarin een Joodse vrouw herinneringen ophaalt aan haar tijd in het verzet en hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde. Klik hier om de trailer van Zwartboek te bekijken en klik hier om de Dvd van Zwartboek (Special Edition!) te bestellen. Zwartboek is ook in Engelstalige landen verkrijgbaar en heet daar Black Book.

2. Spoorloos (1988)

De film Spoorloos is een verfilming van het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé en gaat over het stel Rex en Saskia dat op vakantie gaat naar Frankrijk. Als Saskia bij een benzinestation drank gaat kopen verdwijnt ze. Rex zoekt eindeloos naar haar maar kan haar niet meer vinden. Spoorloos heeft tijdens het Filmfestival in Utrecht van 1988 een Gouden Kalf gewonnen en is in Engelstalige landen uitgebracht onder de titel The Vanishing en in Franstalige landen als L’Homme Qui Voulait Savoir. Klik hier om de trailer van Spoorloos te bekijken.

3. Simon (2004)

Simon is een speelfilm van de Nederlandse regisseur Eddy Terstall en gaat over de stoere hasjdealer Simon en de verlegen homoseksueel Camiel. Na een hechte vriendschap die ontstaat als gevolg van een auto-ongeluk verliezen zij elkaar uit het oog maar komen elkaar veertien jaar later weer tegen. Simon behandelt thema’s als euthanasie en seksualiteit en de liberale houding die Nederland daartegenover heeft. Simon won op het Nederlandse Filmfestival vier Gouden Kalveren en heeft zelfs in Ecuador in de bioscoop gedraaid. Klik hier om de trailer van Simon te bekijken.

4. Karakter (1997)

Deze film naar de gelijknamige roman uit 1938 van de beroemde Nederlandse schrijver F. Bordewijk heeft bij de Academy Awards van 1998 een Oscar ontvangen in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’, alsmede tientallen andere buitenlandse onderscheidingen. De film is in Engelstalige landen uitgebracht onder de titel Character. Klik hier om de trailer van Karakter te bekijken.

5. Soldaat van Oranje (1977)

De wereldberoemde Nederlandse film Soldaat van Oranje gaat over de belevenissen van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema, die vanwege zijn verdienstelijkheden de bijnaam Soldaat van Oranje kreeg. Dankzij deze film, die in het Engels Soldier of Orange is genoemd, wisten filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman en acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé internationaal door te breken. Klik hier om de trailer van Soldaat van Oranje te bekijken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: