heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Groningse producten en recepten

Vrijwel iedereen zal weleens gehoord hebben van Groninger koek en Groninger mosterd, maar wist je dat de provincie Groningen een rijke culinaire traditie heeft en dat er talloze typisch Groningse producten en recepten bestaan, met soms zeer tot de verbeelding sprekende namen?

Bloedbrood

Bloedbrood werd vroeger vooral gemaakt tijdens het slachtseizoen en was behalve in Groningen ook erg populair in Overijssel en Gelderland. Het bloedbrood uit Groningen is echter uniek omdat deze een rozijnenvulling heeft en geen spekblokjes, zoals in de andere provincies het geval is. Bloedbrood smaakt het lekkerst als het geserveerd wordt met vers gekookte rode kool met appeltjes.

eierbalEierbal

Een eierbal is een gepaneerde gefrituurde bal met daarin een heel of half hard gekookt ei en ragout. Deze Groningse snack kun je in Groningen bij elke automatiek en snackbar kopen en is razend populair bij zowel jong als oud.

Fladderak

Een typisch Gronings likeurtje dat gemaakt wordt van citroen en kaneel. Buiten Groningen wordt Fladderak nauwelijks gedronken, maar desondanks produceert jeneverstokerij Hooghoudt nog steeds haar eigen Fladderak onder de naam Hooghoudt Likeur Fladderak.

Poffert

De poffert (niet te verwarren met poffertjes) is een typisch Groningse broodachtige koek die vaak de vorm van een tulband heeft. Een traditionele poffert wordt gemaakt van zelfrijzend bakmeel, krenten, rozijnen, sukade, melk, eieren, boter en suiker en wordt in een speciale pofferttrommel au bain marie gekookt. Omdat de poffert nogal zwaar op de maag valt wordt hij vaak ’s winters gegeten, met roomboter en stroop.

Boerenjongens

Vooral de oudere generatie Groningers drinkt graag een glaasje boerenjongens, een drankje gemaakt van brandewijn en rozijnen. Boerenjongens werd vroeger vooral op feestdagen en verjaardagen geserveerd. Tegenwoordig kun je in veel typisch Groningse cafés een glaasje boerenjongens bestellen en sommige restaurants in Groningen serveren ook boerenjongensijs. Je kunt ook zelf boerenjongens maken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: