heimwee.info

… powered by Holland at Home

Snelcursus haring eten op zijn Hollands

Op 5 juni gaat het nieuwe haringseizoen van start, hoogste tijd dus om te leren (of je kennis te verfrissen) hoe je een ‘Hollandse Nieuwe’ op traditioneel Hollandse wijze eet.

1. Koop een verse haring

Deze stap klinkt logisch, maar we zetten hem er toch even bij, want het is van groot belang dat de haring echt vers en rauw is. Een verse haring heeft heldere oogjes, ruikt fris en heeft glanzende schubben die goed aansluiten. Kijk ook even in de kieuwen, die moeten rood of roze zijn en geen slijm bevatten.

2. Maak de haring klaar

Leg de rauwe haring op een klein bordje en strooi er een gesnipperd vers uitje overheen, of leg er wat zilveruitjes en/of Hollandse augurken naast. De haring wordt dus niet eerst gebakken, gefrituurd of gekookt maar geheel rauw gegeten. Hollandse nieuwe wordt van tevoren gezouten en minimaal 24 uur diepgevroren zodat je niet bang hoeft te zijn voor parasieten. Ook fileren is niet nodig, want dit is al gedaan door de visboer, er zitten dus geen graten meer in de haring (al kun je in uitzonderlijke gevallen nog wel een klein graatje tegenkomen).

haring eten3. Grijp de haring bij zijn staart

Je hebt het goed gelezen, een echte ‘Hollandse Nieuwe’ eet je niet met mes en vork. Je pakt de haring gewoon met duim en wijsvinger op bij zijn staart en laat hem in de lucht bungelen.

4. Eet de haring op

Zodra je de haring vast hebt doe je je hoofd wat achterover en open je jouw mond. Breng nu de voorkant van je haring naar je mond en bijt er een stukje af. Herhaal dit totdat je alleen nog de staart overhebt.

Maak je liever je handen niet vuil dan kun je de ‘Hollandse Nieuwe’ ook in een stukjes snijden en met een vorkje eten of in een zacht wit broodje stoppen en met uitjes en augurkjes serveren. Wil je meer lezen over de tradities rond de Hollandse Nieuwe, lees dan deze blog over Vlaggetjesdag (onderaan bij ‘overige evenementen’).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: