heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hoe duur is emigreren? Zo houd je jouw emigratiekosten onder controle

Emigreren is meestal geen goedkope aangelegenheid, maar omdat emigratie voor de meeste emigranten een van de belangrijkste stappen in hun leven is hebben ze daar natuurlijk wel wat geld voor over. Toch kun je op je emigratiekosten heel wat besparen, en van het geld dat je overhoudt kun je leuke dingen doen of je kunt het bewaren voor onvoorziene uitgaven… want die zullen zeker komen!

Bereken je emigratiebudget

emigratiebudgetHet beste kun je zodra je besluit om te gaan emigreren je benodigde emigratiebudget berekenen. Tot je emigratiebudget behoren vanzelfsprekend uitgaven als vliegtickets of benzine- en tolkosten, de verhuiswagen en het regelen van verzekeringen, vaccinaties en visa. Maar dat zijn slechts kosten die betrekking hebben op de daadwerkelijke emigratie, want voor en na de emigratie zul je ook voor een aantal zaken je portemonnee moeten trekken. Zo kan het zijn dat je bepaalde contracten die je in Nederland had niet kosteloos kunt opzeggen (denk daarbij bijvoorbeeld aan het energiecontract of het internetabonnement), en ook direct na je emigratie zul je hoogstwaarschijnlijk wat extra kosten maken, variërend van het kopen van een nieuwe auto, het betalen van borg voor je nieuwe huurwoning en de aanschaf van nieuwe apparatuur en huisraad. Het beste kun je een lijstje maken van alle kosten waar je potentieel tegenaan zou kunnen lopen, maar zelfs dan zullen er zaken zijn die je over het hoofd ziet. Houd daarom ook wat geld apart voor onvoorziene uitgaven en reken hiervoor minimaal 15 tot 25% van het totale emigratiebudget.

Besparen op je emigratiekosten

Vooral als je naar een verre bestemming gaat emigreren zullen vliegtickets een belangrijk deel uitmaken van je emigratiebudget. Je kunt op je vliegtickets besparen door ruim op tijd te boeken en daarnaast te kiezen voor vertrek in een periode waarin de vliegtickets het goedkoopst zijn. Als je naar Curaçao of Thailand gaat emigreren kun je dus beter niet in de kerstperiode vertrekken, en als je naar Spanje gaat kun je het beste buiten het zomerseizoen vliegen.

Een andere kostenpost die zwaar op je emigratiebudget zal drukken is de verhuiswagen of de verscheping van je spullen. Hoe meer spullen je gaat meenemen, hoe hoger de rekening van de verhuizer wordt, dus bedenk goed wat je allemaal mee wil nemen. Grote meubels die je overal kunt kopen en die geen emotionele waarde hebben kun je daarom beter aan familie of vrienden geven of verkopen, en ook Hollandse producten hoef je niet in ‘bulk’ mee te nemen want die kun je later gewoon via de online supermarkt Holland at Home bestellen. Maak een lijstje van alle spullen die je absoluut mee wil nemen en vraag vervolgens offertes aan bij diverse internationale verhuisbedrijven, want er zijn altijd verhuizers die een aantrekkelijk tarief kunnen bieden.

Eenmaal aangekomen op je bestemming kun je het beste tijdelijk bij familie of vrienden gaan wonen, zodat je de tijd kunt nemen om een betaalbaar huurhuis te vinden. Heb je geen connecties op je nieuwe bestemming, huur dan in eerste instantie een budget vakantiehuisje en ga pas na aankomst zoeken naar je definitieve huurwoning. Teken nooit een huurcontract voor een woning die je alleen in Nederland via internet hebt bekeken en nooit hebt bezichtigd, want de foto’s die makelaars op internet zetten kunnen een erg vertekend beeld geven. Daarnaast kun je als je eenmaal op je bestemming bent en met diverse makelaars gaat praten vaak veel goedkopere (en leukere!) huurwoningen vinden, en dat is de beste basis voor een gezonde start in je nieuwe woonland!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Hoe duur is emigreren? Zo houd je jouw emigratiekosten onder controle

  1. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: