heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Noord-Hollandse producten en gerechten

Wie Holland zegt bedoelt meestal eigenlijk Nederland, want Holland bestaat slechts uit de provincies Noord- en Zuid-Holland, die samen tot 1840 het gewest Holland vormden. Holland was het belangrijkste en meest dominante gewest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, wat tot gevolg had dat Holland ook op culinair gebied een belangrijke stempel op het land wist te drukken. Bijgaand een overzicht van enkele typisch Noord-Hollandse producten en gerechten.

Droste cacao en chocolade

De chocolade van de Haarlemse cacaofabrikant Droste is wereldberoemd, niet alleen vanwege de overheerlijke chocoladepastilles en cacaopoeder maar ook vanwege het typische cacaodoosjes met de afbeelding van een Nederlandse verpleegster in uniform die zelf ook weer datzelfde blikje cacao op een dienblad vasthoudt. De zichzelf herhalende afbeelding die zo ontstaat wordt ook wel het ‘Droste effect’ genoemd.

duivekaterDuivekater

Duivekater, in dialect ook vaak deuvekater genoemd, is een traditioneel witbrood dat vooral in en rond Nieuwendam, IJmond en de Zaanstreek erg populair is. Het brood is langgerekt en smaakt lekker zoet, en wordt meestal tijdens feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis gegeten.

Kletskoppen

Een dun en knapperig koekje dat voornamelijk uit suiker bestaat. Kletskoppen zijn heerlijk bij een kopje thee, maar je kunt ze ook als garnering gebruiken bij ijsgerechten en vla. Ben je geen keukenprins of –prinses dan kun je ook kant en klare kletskoppen kopen bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home.

Jan in de zak

Dit broodgerecht dankt haar naam aan de manier waarop het bereid wordt: met de ingrediënten (voornamelijk bloem, gist en rozijnen) wordt een deeg gemaakt dat vervolgens in een zogenaamde broederzak twee uur in een pan wordt gekookt. Als het brood gaar is wordt het met een touwtje in plakjes gesneden en geserveerd met stroop.

Watergruwel

Een nagerecht op basis van gort, krenten en rozijnen dat zowel koud als warm kan worden gegeten. Watergruwel wordt altijd geserveerd met een flinke scheut bessensap. Ook in het oosten van Nederland is watergruwel erg geliefd, al heet het daar krentebrij, slierie of kaasjebrij.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Typisch Noord-Hollandse producten en gerechten

  1. marc
    30/06/2015

    goede site

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: