heimwee.info

… powered by Holland at Home

3 typisch Hollandse barbecue recepten

Nederlanders klagen graag over het weer, maar als de zon lekker schijnt zijn de meesten die typisch Hollandse buitjes alweer snel vergeten en wordt de barbecue snel uit de schuur gehaald. Natuurlijk gaat er niets boven een typisch Hollandse barbecuemaaltijd, daarom bij deze 3 overheerlijke Hollandse barbecue recepten.

Gemarineerde spareribs

spareribsIngrediënten
1,5 kilo spareribs
1 flinke ui
4 teentjes knoflook
6 el ketjap manis
4 el zonnebloemolie
sap van 1 citroen
2 tl gemberpoeder
1 el sambal oelek
peper en zout

Bereiding
Snipper de ui en pers de knoflookteentjes en meng deze samen met de ketjap, zonnebloemolie, citroensap, gemberpoeder en sambal in een kom. Leg nu de spareribs in een grote schaal (snijd de spareribs eventueel door de helft als ze niet in de schaal passen) en giet de marinade er overheen. Wrijf vervolgens alle spareribs goed in met de marinade, dek de schaal daarna af met wat folie en laat de marinade 1 à 2 uur intrekken in de koelkast. Doe ondertussen de barbecue aan en zorg ervoor dat de kooltjes goed heet worden en wit uitslaan. Leg de spareribs op de barbecue en bak ze aan beiden kanten goudbruin en gaar. Heerlijk met knoflooksaus, een frisse salade en stokbrood of frites met mayonaise!

Gepofte aardappelen met kruidensaus

Ingrediënten
4 grote aardappelen
1 theelepel zout
25 gram roomboter
4 el Calvé slasaus yoghurt
4 el yoghurt
¼ komkommer, geraspt
1 teentje knoflook, geperst

Bereiding
Boen de aardappels schoon en kook ze 10 minuten in de schil in een pan met water tot ze halfgaar zijn. Giet de aardappels vervolgens af, prik met een vork overal gaatjes in de schil en wrijf de aardappels in met wat roomboter.  Strooi daarna wat zout op de aardappelen en wikkel ze in aluminiumfolie. Zorg dat ondertussen de barbecue goed op temperatuur is en pof de aardappelen op de barbecue in 10 à 15 minuten gaar. Maak terwijl je de aardappels poft de saus klaar door de slasaus en yoghurt in een kom te doen en hier de geraspte komkommer en het geperst knoflookteentje doorheen te roeren. Snijd de aardappels als ze gaar zijn in de lengte in (aluminiumfolie niet verwijderen) en vul ze met de saus. Breng de gepofte aardappel eventueel nog op smaak met wat zout, versgemalen peper en een plukje verse tuinkers.

Frikadellenspiesjes

Ingrediënten
10 frikadellen
1 tl gemberpoeder
3 el ketjap manis
1 el zonnebloemolie
1 teentje knoflook
2 rode paprika’s
2 groene paprika’s
2 flinke uien
1 pak satéstokjes

Bereiding
Snipper een van de twee uien en pers het knoflookteentje en meng deze samen met de ketjap, zonnebloemolie en gemberpoeder in een grote kom. Snijd alle frikadellen in 5 tot 6 stukjes en roer deze allemaal door de marinade. Maak terwijl de marinade intrekt de paprika’s en de andere ui schoon en snijd ze in grove stukken. Rijg nu afwisselend een stukje ui, rode paprika, groene paprika en frikadel op een satéstokje en leg deze allemaal op een schaal. Dek vervolgens de schaal af met een beetje folie en bewaar deze in de koelkast. Doe daarna de barbecue aan en zorg ervoor dat de kooltjes goed heet worden en wit uitslaan. Leg de spiesjes op de barbecue en bak ze aan beiden kanten goudbruin en gaar. Uiteraard heerlijk met currysaus, maar ook erg lekker met knoflooksaus, sambasaus, whiskey cocktailsaus, schaschliksaus of warme satésaus.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “3 typisch Hollandse barbecue recepten

  1. Pingback: Het eetcafé: oergezellig en lekker Hollands | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: