heimwee.info

… powered by Holland at Home

Heimwee… naar typisch Hollandse snacks!

Vraag een emigrant welke typisch Hollandse snacks ze het meest missen en ze zullen waarschijnlijk watertandend zeggen dat ze erg verlangen naar een frikadel, kroket, bamibal of Hollandse patat met mayo… Heb je al trek gekregen? Dan ben je waarschijnlijk niet meer te houden als je dit overzicht met de meest populaire typisch Hollandse snacks hebt gelezen.

kroket

Patat met mayonaise

Nederlanders houden van patat, dat staat als een paal boven water. Uiteraard wordt die patat bij voorkeur niet gegeten met ketchup, maar met Hollandse mayonaise of fritessaus. Echte doorgewinterde patatliefhebbers kiezen het liefst voor een ‘patatje oorlog’, wat niets minder is dan een zak patat met mayonaise, ketchup of currysaus, een flinke klodder pindasaus en een handje gesnipperde uitjes.

Frikadel, kroket en bal gehakt

De frikadel is een gefrituurd worstje van zeer fijngemalen vlees en smaakt het lekkerst als tussendoortje, maar je kunt hem ook serveren bij een bord patat. Tot op de dag van vandaag kun je bij veel Hollandse snackbars zoals de FEBO je frikadel ‘uit de muur’ halen, een selfservice apparaat met allemaal glazen deurtjes. Een typisch Hollandse specialiteit is de ‘frikadel speciaal’ (door studenten vaak ‘open ruggetje’ genoemd), waarbij de opening van de frikadel gevuld is met mayonaise, ketchup of currysaus en gesnipperde uitjes.

Bijna net zo populair als de frikadel is de kroket, een krokant gefrituurde worstvormige snack die gevuld is met vleesragout en soms ook op het brood gegeten wordt. Ook de kroket vind je vrijwel altijd in ‘de muur’, net zoals de bal gehakt trouwens, die meestal wel wat vetter en zouter smaakt dan de gehaktbal die je vroeger bij moeder at.

Bamibal, nasibal en kaassoufflé

Smaken verschillen, ook onder de Nederlandse snackbar clientèle, dus als je liever een snack met minder of geen vlees wil dan kun je ook kiezen voor de bamibal, nasibal of kaassoufflé. De bamibal en nasibal zijn geïnspireerd door de Indonesische keuken en smaken daardoor vaak lekker pittig. Ze bevatten wel wat vlees, dus als je voorkeur uitgaat naar een typisch Hollandse vegetarische snack dan is de kaassoufflé het beste alternatief.

Surinaams broodje

Ook Surinaamse immigranten hebben een grote stempel gedrukt op de Nederlandse snackcultuur. Vooral de laatste paar decennia zijn er in Nederland veel Surinaamse snackbars bijgekomen, waar je de lekkerste Surinaamse broodjes kunt kopen gevuld met bijvoorbeeld kip-kerrie, kousenband of stoofvlees en op smaak gebracht met ‘peper en zuur’.

Shoarma

De ‘shoarmatent’ is vooral bij Nederlandse café- en clubbezoekers razend populair, die een bodempje willen leggen voordat ze de stad induiken of hun honger willen stillen na iets te diep in het glaasje te hebben gekeken. Het typisch Hollandse broodje shoarma bevat gegrild lamsvlees op een bedje van sla dat overgoten is met een flinke laag knoflooksaus en chilisaus.

Mis je typisch Hollandse snacks heel erg maar kun je ze nergens kopen waar jij woont? Ga dan gewoon zelf Hollandse snacks maken! Klik hier voor zelf frikadellen maken of zelf kroketten maken (dit bitterballen recept is hetzelfde voor kroketten).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: