heimwee.info

… powered by Holland at Home

De meest bijzondere Hollandse huizen van Nederland

Wie opgegroeid is in Nederland kent vast wel het liedje ‘In Holland Staat Een Huis’. Maar wat voor huizen staan er nou eigenlijk allemaal in Holland? Bijgaand een klein overzicht van de meest bijzondere typisch Hollandse huizen van Nederland.

Woonboot

Nederland is relatief heel klein en is erg waterrijk, het kan dus ook geen verrassing zijn dat veel Nederlanders ervoor kiezen om op het water te gaan wonen. Volgens oude Amsterdamse gemeentelijke documentatie werd er in de 17e eeuw al in woonboten gewoond, maar ook buiten Amsterdam is de woonboot al eeuwenlang populair. Tot de meest bijzondere woonboten van tegenwoordig behoren de poezenboot (opvangcentrum voor zwerfkatten) en het Botel (hotel op woonboot) in Amsterdam, en de bajesboten (gevangenissen op een boot, deze zijn echter sinds 2010 niet meer in gebruik) in Rotterdam, Dordrecht en Zaanstad.

Windmolen

windmolenSinds de windmolen in de twaalfde eeuw in Nederland werd geïntroduceerd woonde de molenaar en zijn gezin meestal in zijn windmolen. Ook vandaag de dag zijn er nog steeds diverse windmolens in Nederland die door de eigenaars of beheerders worden bewoond, maar er zijn ook heel wat molens die ‘slechts’ dienst doen als museum of bezienswaardigheid. Op zoek naar een leuke souvenir met een typisch Hollandse windmolen? Breng dan eens een bezoekje aan Holland at Home.

Vuurtoren

Vroeger werden actieve vuurtorens in Nederland meestal bewoond door de vuurtorenwachter en zijn gezin, maar tegenwoordig zijn de vuurtorens die nog actief zijn volledig geautomatiseerd zodat bewoning niet meer nodig is. Vooral zogenaamde ‘gedoofde vuurtorens’, oftewel vuurtorens die buiten gebruik zijn gesteld, dienen tegenwoordig als woning. De moderne vuurtorenbewoners hebben niet alleen een prachtig uitzicht, door de unieke architectuur wonen ze ook in een ‘designhuis’.

Stolpboerderij

De stolpboerderij komt vooral in Noord-Holland voor en is een vierkante boerderij met een piramidevormig dak. Dit type boerderij werd sinds de 17e eeuw in Nederland gebouwd en bood in vroegere tijden behalve aan de boer en zijn gezin ook onderdak aan het vee, de werktuigen en het hooi. Verwant aan de stolpboerderij is de stelpboerderij, die vooral in Friesland te vinden is.

Trapgevel

Een trapgevel is een typisch stads- en dorpshuis met een dak dat zich trapsgewijs versmalt. De trapgevel is niet typisch Nederlands en komt ook voor in België, Frankrijk, Duitsland en Engeland, maar vooral in Nederland is de trapgevel de afgelopen eeuwen erg populair geweest. De meeste trapgevels van Nederland werden gebouwd in de 17e eeuw en zijn te vinden in onder andere vrijwel alle grote steden van Nederland.

In Holland Staat Een Huis

Nooit van het kinderliedje ‘In Holland Staat Een Huis’ gehoord? Geen nood, de tekst is heel eenvoudig en heb je zo geleerd (ga naar YouTube als je wil weten hoe de melodie klinkt):

In Holland staat een huis
In Holland staat een huis
In Holland staat een huis ja ja
Van je tingele tingela hop sa sa
In Holland staat een huis
In Holland staat een huis

In dat huis daar woont een man
In dat huis daar woont een man
In dat huis daar woont een man ja ja
Van je tingele tingela hop sa sa
In dat huis daar woont een man
In dat huis daar woont een man

En die man die kiest een vrouw
En die man die kiest een vrouw
En die man die kiest een vrouw ja ja
Van je tingele tingela hop sa sa
En die man die kiest een vrouw
En die man die kiest een vrouw

En die vrouw die kiest een kind
En die vrouw die kiest een kind
En die vrouw die kiest een kind ja ja
Van je tingele tingela hop sa sa
En die vrouw die kiest een kind
En die vrouw die kiest een kind

Kijk voor meer Nederlandse kinderliedjes eens op de blog Typisch Hollandse kinderliedjes.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: