heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Gelderse producten en gerechten

Gelderland mag dan misschien niet de bekendste provincie zijn, het is in ieder geval zeker wat betreft landoppervlakte de grootste provincie van Nederland. Ook op culinair gebied mag Gelderland zich absoluut ‘groots’ noemen, want behalve de beroemde Gelderse rookworst heeft de provincie Gelderland nog veel meer te bieden.

Gelderse wijn

De meeste Nederlanders en buitenlanders weten niet dat er in Nederland ook wijn wordt gemaakt. Toch kent Nederland een bescheiden wijntraditie, want in Gelderland staan diverse wijngaarden, waaronder Wijngaard “de Oogsthoek” in het Gelderse dorpje Zelhem, waar diverse witte en rode wijnen worden geproduceerd, zoals de Johanniter, de Oogsthoek Wit en Oogsthoek Rood. Als je denkt dat Hollandse wijn niet te drinken is dan heb je het helemaal mis, want de wijnen van Wijngaard “de Oogsthoek” hebben meerdere malen nationale en internationale onderscheidingen ontvangen.

jamJam

De lekkerste Hollandse jam komt waarschijnlijk uit de Betuwe, een Gelderse streek vol fruitboomgaarden en -kwekerijen gelegen tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek. Flipje, misschien wel de bekendste Betuwenaar van Nederland, komt uit het plaatsje Tiel en is de beroemde mascotte van jamfabriek ‘De Betuwe’, die tot op de dag van vandaag de heerlijkste jams en bessensap produceert. In de Betuwe worden uiteraard ook veel biologische fruitsappen gemaakt, waaronder Gijs Honderd Procent Appelsap en Gijs Honderd Procent Appel-Perensap.

Achterhoekse eiercake

In een provincie waar de pluimveehouderij een van de belangrijkste inkomstenbronnen vormt worden vanzelfsprekend veel gerechten met eieren bereid, waaronder de Achterhoekse eiercake, een heerlijk zoete en zachte cake op basis van eieren die gevuld wordt met rozijnen of Boerenmeisjes (abrikozen op brandewijn) en op smaak wordt gebracht met vanillesuiker.

Gelderse Stimp Stamp

Niets is zo Hollands maar ook zo Gelders als een echte stevige stamppot. De Gelderse Stimp Stamp is daar een goed voorbeeld van, want deze stamppot wordt gemaakt van aardappelen, rauwe andijvie en gebakken spekjes en wordt uiteraard geserveerd met een Gelderse rookworst.

Betuwse appelkoek

In Gelderland staan misschien wel de meeste appelbomen van Nederland, dus wat doe je dan? Je gaat veel Hollandse appeltaart bakken, of als variatie daarop appelkoeken. De Betuwse appelkoek wordt gemaakt van stevige deegballetjes van bloem en roomboter waarin stukjes appel zijn gedrukt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: