heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste Surinaamse zomergerechten

Al bijna 40 jaar staat de zomer in de wijk de Bijlmer van Amsterdam in het teken van het Kwakoefestival, een multicultureel evenement waarbij eten en voetballen centraal staan. Ook deze zomer is het festival inmiddels weer in volle gang, en elke dag kunnen bezoekers zichzelf trakteren op de heerlijkste gerechten, variërend van exotische drankjes, Surinaamse spareribs en pittige Koreaanse taco’s tot Aziatische, Afrikaanse, Caribische en Zuid-Amerikaanse gerechten. Wil jij de sfeer van het Kwakoefestival ook een beetje proeven? Kies dan uit deze heerlijke selectie van heerlijke Surinaamse zomergerechten.

Moksi alesi (Surinaamse rijstschotel met garnalen en kip)

Ingrediënten
1 ui
1 teentje knoflook
150 gr gerookt ontbijtspek
100 gr roze garnalen
200 gr gerookte kipfilet
200 ml kokosmelk
500 g basmatirijst
3 Maggi bouillonblokjes
¼ madame Jeanette
3 el zonnebloemolie

Bereiding
Snipper de ui, snijd de madame Jeannette heel fijn, pers het knoflookteentje uit en bak ze samen in een grote pan of wok enkele minuten tot ze glazig zien. Snijd ondertussen het ontbijtspek en de kipfilet in blokjes en voeg ze samen met de garnalen toe aan de wok of pan en bak deze al omscheppend mee. Giet als de spekjes knapperig zijn geworden de kokosmelk erbij. Was vervolgens de basmatirijst en doe deze in de pan of wok, samen met ½ liter water, de bouillonblokjes en wat versgemalen peper. Roer het geheel goed door, breng het aan de kook en laat het op een laag pitje in 30 minuten gaar koken. Roer de pan af en toe door en schenk eventueel wat kokend water erbij als de rijst aan de bodem gaat plakken. Serveer de rijstmaaltijd eventueel met een kommetje zuur, bestaande uit een gesnipperde rode ui, ½ komkommer (in blokjes), azijn en een beetje suiker en zout naar smaak.

Surinaamse saté met pindasaus

surinaamse satéIngrediënten
500 gram kipfilet
1 pak satéstokjes
1 bakje Javaanse pindasaus
1 ui
1 teentje knoflook
1 tomaat
½ theelepel gemalen koriander
6 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal oelek

Bereiding
Snijd de kipfilet in blokjes en doe deze samen met de gesnipperde ui, het teentje uitgeperste knoflook en de in fijne blokjes gesneden tomaat in een grote kom. Meng vervolgens de koriander en sambal erdoor, giet de ketjap erbij en roer het geheel nog eens goed door. Voeg naar smaak eventueel wat zout, versgemalen zwarte peper en suiker toe en laat de kipfilet afgedekt in de koelkast enkele uren marineren. Rijg daarna de kipfilet op satéstokjes en bak ze gaar op een gloeiendhete barbecue. Warm ondertussen de Javaanse satésaus op en geef deze er apart bij.

Telo bakkeljauw (gebakken cassave met gedroogde gezouten kabeljauw)

Ingrediënten
1 kilo verse cassave (of cassave uit de diepvries)
2 bakkeljauw of verse kabeljauw
1 tomaat
1 el tomatenpuree
1 ui
2 teentjes knoflook
1 madame Jeanette

Bereiding
Schil de cassave en snijd deze in lange repen. Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak hierin de cassave tot deze goudbruin en knapperig is. Laat de gebakken cassave daarna uitlekken op wat keukenpapier. Spoel de bakkeljauw goed af onder stromend water en verwijder de velletjes en graten. Kook de bakkeljauw vervolgens 10 minuten in een pan met water, spoel de vis daarna goed af en snijd hem in stukjes (indien je verse kabeljauw gebruikt dan hoeft deze niet gekookt te worden). Snipper ondertussen de ui, snijd de tomaat in blokjes, snijd de madame Jeanette in kleine stukjes en pers het knoflookteentje uit en bak deze samen in wat olie. Schep nu de stukjes bakkeljauw erbij en roer het goed door (indien je verse kabeljauw gebruikt bak het geheel dan goed door tot de kabeljauw gaar is). Serveer de bakkeljauw samen op een bord met de gebakken cassave.

Njang sweetie!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “De lekkerste Surinaamse zomergerechten

  1. Pingback: Het eetcafé: oergezellig en lekker Hollands | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: