heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 5 meest bezochte musea van Nederland

De miljoenen toeristen die jaarlijks een bezoek brengen aan Nederland hebben één ding met elkaar gemeen: ze bezoeken allemaal een of meer Nederlandse musea. Vooral op een druilerige dag stromen de musea in Nederland snel vol, maar ook als het zonnetje flink schijnt zul je bij sommige musea dikke rijen aantreffen die soms wel tientallen meters lang zijn. Wil je weten welke musea in Nederland het populairst zijn? Bekijk dan deze top 5 van meest bezochte musea van Nederland.

Museumplein
1. Van Gogh Museum, Amsterdam

Als Vincent van Gogh geweten had hoe populair zijn schilderijen honderd jaar later zouden zijn had zijn leven misschien een hele andere wending genomen. In 2012 bezochten bijna 1,5 miljoen mensen het Van Gogh Museum, dat naast een vaste collectie ook veel wisselende tentoonstellingen heeft.

2. Anne Frank Museum, Amsterdam

Het dagboek van Anne Frank spreekt zeer tot de verbeelding van jong en oud en heeft de Holocaust een persoonlijk gezicht gegeven. Wie wil weten hoe Anne Frank tijdens haar onderduikperiode met haar gezin en andere onderduikers leefde kan dagelijks terecht in het Anne Frank Museum, dat tevens toegang geeft tot het Achterhuis. In 2012 trok het Anne Frank Museum ruim 1 miljoen bezoekers.

3. Rijksmuseum, Amsterdam

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het Rijksmuseum geheel gerenoveerd en kunnen bezoekers weer de hele collectie van het Rijksmuseum bewonderen, inclusief natuurlijk de beroemde Nachtwacht. Het Rijksmuseum is jaarlijks goed voor bijna 1 miljoen bezoekers.

4. Hermitage, Amsterdam

De Hermitage is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg, en behoort sinds de heropening in 2009 tot de topattracties van Nederland. De Hermitage staat in het teken van Russische kunst en cultuur, maar daarnaast worden er ook wisselende tentoonstellingen gehouden met onder andere Vlaamse schilders, impressionisten en schilderijen van Vincent van Gogh.

5. NEMO

Als je kinderen niet zo van musea houden zijn ze zeker te porren voor het NEMO, een technologiemuseum waar ze zelf op speelse wijze experimenten kunnen doen op het gebied van natuurkunde, scheikunde, informatietechnologie, biologie en gedragswetenschappen. In 2012 trok het NEMO meer dan een half miljoen bezoekers.

Het zal je misschien wel opgevallen zijn dat de top 5 van meest bezochte musea van Nederland geheel gevuld is met musea in Amsterdam. Dit wil echter niet zeggen dat er buiten Amsterdam geen interessante of leuke musea te vinden zijn. Integendeel, als je de tijd hebt om een ritje door Nederland te maken kom je talloze Nederlandse musea tegen die het bezoeken meer dan waard zijn, zoals het Openluchtmuseum in Arnhem, het Kröller-Müller museum in Otterlo (handig te combineren met een bezoekje aan de Hoge Veluwe), het Naturalis in Leiden, het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum, het Museon in Den Haag en het Singer museum in Laren. Ga naar museum.nl voor een volledig overzicht van alle musea in Nederland.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: