heimwee.info

… powered by Holland at Home

Biertje…? Alles over de laatste biertrends in Nederland

Nederland is een echt bierland. Al neemt de bierconsumptie in Nederland de laatste jaren iets af, nog steeds drinkt de gemiddelde Nederlander bijna 73 liter bier per jaar. Daarnaast exporteert Nederland jaarlijks 1,5 miljard liter bier naar het buitenland, waarmee het tot een van de grootste bierexporterende landen ter wereld behoort. Hét favoriete bier onder de Hollanders is pils, maar ook speciale en alcoholvrije biersoorten vinden steeds meer hun weg naar de Nederlandse bierdrinkers.

Pils ongekend populair, met stip gevolgd door witbier

Elk jaar voeren Nederlandse bierbrouwerijen het Nationaal Bieronderzoek uit om te ontdekken wat de nieuwste trends zijn onder de Nederlandse bierdrinkers. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat Hollandse pils (bijvoorbeeld Heineken of Amstel bier) nog altijd de meest geliefde biersoort is onder de Nederlanders. Echter, ondanks de bijna niet te evenaren populariteit van ‘gewone’ pils drinken de meeste Nederlanders op zijn tijd ook best graag een speciaal biertje. Met name witbier is erg populair onder de Nederlandse bierdrinkers, en ook speciale Belgische biertjes zoals Westmalle Tripel Trappist, Leffe Blond en Duvel vinden gretig aftrek onder de Nederlandse bierdrinkende bevolking. Naast Belgische biertjes begint de Nederlander ook steeds meer interesse te krijgen in lokaal gebrouwen speciale Hollandse biertjes, zoals Hertog Jan Grand Prestige (Noord-Brabant) en Wieckse Witte (Limburg).

Alcoholvrij bier en thuistappen in opmars

Heineken beertenderEen opvallende trend betreft die van alcoholvrij bier, want dit maltbier dat maximaal 0,1% alcohol mag bevatten heeft de laatste jaren definitief voeten aan de grond gezet in Nederland. Tegenwoordig drinkt 46% van alle Nederlandse bierdrinkers wel eens een alcoholvrij biertje, soms omdat ze nog moeten autorijden maar ook vaak omdat ze gewoon meer trek hebben in bier zonder alcohol. De meeste bierdrinkers drinken hun bier overigens thuis en niet in de kroeg zoals je misschien eerder zou verwachten. Bierbrouwerijen hebben handig op deze trend ingespeeld en verkopen tegenwoordig de ‘beertender’, oftewel een handige thuistapmachine waarop je kleine fusten van bijvoorbeeld Amstel of Heineken kunt aansluiten. Iemand nog een biertje…?

Bier weetjes:

  • De gemiddelde Nederlander denkt dat er ongeveer 39 bierbrouwerijen in Nederland actief zijn, maar in werkelijkheid zijn dat er 165
  • In Nederlandse cafés wordt bier geserveerd in twee soorten glazen, het fluitje (22 cl) en het vaasje ( 25 cl), en heeft altijd een schuimkraag die 2 vingers breed is.
  • Een glas bier wordt in het Nederlands ook vaak aangeduid met een koosnaampje, zoals “blonde rakker”, “kouwe klatser”, “gerstenat” en “pintje”

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: