heimwee.info

… powered by Holland at Home

Waarom fietsen in Nederland zo populair is

Volgens een recent nieuwsartikel op de website van de BBC heeft Nederland meer fietsen dan inwoners, en in grote steden als Amsterdam en Den Haag wordt 70% van alle uitstapjes gemaakt op twee wielen. Waarom is fietsen eigenlijk zo populair in Nederland? Is het omdat het land zo vlak is waardoor fietsen weinig moeite kost? Of zijn er ook andere redenen te noemen waarom Nederland het meest fietsvriendelijke land ter wereld is?

Hoe de fiets in Nederland uiteindelijk populairder werd dan de auto

fietspad nederlandTot het einde van de Tweede Wereldoorlog was de fiets het meest gebruikte vervoermiddel van Nederland. Echter, in de jaren vijftig en zestig kwam daar een enorme kentering in en werd de auto het meest favoriet. Het gevolg daarvan was dat de wegen steeds meer verstopt raakten en dat het aantal verkeersongevallen dramatisch toenam. Om een beeld te schetsen: in 1971 werden meer dan 3000 mensen gedood door een gemotoriseerd voertuig, waaronder 450 kinderen. Als reactie daarop werd in Nederland geprotesteerd, en de campagne ‘Stop de Kindermoord’, die gericht was op veel meer aandacht voor verkeersveiligheid, werd een groot succes. Daarnaast bekoelde de liefde voor de auto ook als gevolg van de oliecrisis van 1973.

Om meer mensen aan te moedigen voortaan de fiets te nemen besloot de Nederlandse regering veel geld te investeren in fietspaden en andere middelen die de verkeersveiligheid van fietsers moesten vergroten. Stedenbouwkundigen ontwierpen een breed netwerk van fietspaden, fietsverkeerslichten en verkeersborden voor fietsers, en daarnaast begon men overal fietsenstallingen te bouwen, waaronder bij stations, scholen, winkelcentra en kantoren.

Fietsers hebben altijd gelijk

Ook op het gebied van verkeersaansprakelijkheid is de fietser in Nederland tegenwoordig altijd in het voordeel, wat ertoe heeft geleid dat gemotoriseerd wegverkeer veel meer rekening houdt met fietsers. Fietsers hebben bijvoorbeeld altijd voorrang op afslaand (auto)verkeer, en bij een ongeluk tussen een auto en een fietser is de bestuurder van de auto altijd voor minimaal 50% aansprakelijk, ongeacht de schuldvraag.

Fietsen is in Nederland dus zeker niet alleen zo populair omdat er in Nederland weinig heuvels zijn, al zal een vlak landschap zeker meer mensen overhalen de fiets te nemen. De populariteit van de fiets is vooral te danken aan het fietservriendelijke overheidsbeleid, én het feit dat fietsen tegenwoordig met de paplepel wordt ingegoten, want zelfs hele kleine kinderen gaan in Nederland al overal met de fiets naartoe. En dankzij al die inspanningen heeft Nederland vandaag de dag het laagste aantal fietsongevallen per gereden kilometer per jaar ter wereld.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: