heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Utrechtse producten en gerechten

De provincie Utrecht heeft altijd een centrale plaats ingenomen in de Nederlandse geschiedenis. Op culinair gebied heeft Utrecht een minder prominente positie, en dat is jammer want er zijn veel typisch Utrechtse lekkernijen die je zeker eens zou moeten proeven.Prauwels

Utrecht

Dit zijn dunne, op stroopwafels lijkende ronde platte koekjes gemaakt van boekweitmeel, kaneel en anijszaad die na het bakken direct opgerold worden. Prauwels lijken erg op oblies maar onderscheiden zich door de typische smaak. Traditioneel werden prauwels vooral met oud en nieuw gegeten, maar tegenwoordig zijn ze het gehele jaar door verkrijgbaar bij de gespecialiseerde Utrechtse (banket)bakker.

Vijfschaft

Een traditioneel Utrechts gerecht dat wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels bevat en op smaak wordt gebracht met spek en bouillon. Vijfschaft wordt meestal geserveerd met boerenworst of rookworst en werd vroeger vooral gegeten tijdens de vorstperiode, wanneer boeren niet op het land konden werken. Klik op dit Vijfschaft recept om te zien hoe je deze stevige winterse maaltijd zelf kunt maken.

Hernhuttertjes

Hernhuttertjes zijn boterkoekjes die in speciale deegvormpjes voor Hernhuttertjes gebakken worden. Oorspronkelijk werden deze koekjes gebakken door een kleine Moravische gemeenschap die in de achttiende eeuw vanuit het zelfbenoemde Zuidoost-Duitse dorpje Hernhut (‘onder hoede van de Heer’) naar het dorpje Zeist in de provincie Utrecht trok. De kleine broederschap wilde zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en bakte ook hun eigen koekjes, die nu Hernhuttertjes worden genoemd.

Janhagel

Soms zeggen Nederlanders Janhagel als ze hagelslag bedoelen, maar eigenlijk is dit een typisch Utrechts speculaaskoekje besprenkeld met grove suiker en amandelschaafsel. In de Tweede Wereldoorlog was Janhagel een scheldnaam voor landwachters die met jachtgeweren bewapend waren. De term ‘janhagel’ bestaat overigens al sinds de 17e eeuw, en had toen waarschijnlijk betrekking op zeelieden die zich ‘opgefokt’ gedroegen.

Smoort

Een typisch Utrechts nagerecht gemaakt van kruisbessen, bloem, zoete wei, basterdsuiker en kaneel, dat vroeger veel gegeten werd in de omgeving van kaasboerderijen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: