heimwee.info

… powered by Holland at Home

M-formulier invullen: leuker kunnen ze het niet maken

Elke Nederlandse emigrant krijgt er helaas mee te maken: het afwikkelen van de belastingzaken in Nederland. Belastingaangifte doen is natuurlijk nooit leuk, maar als je gaat emigreren wordt het nog eens extra complex omdat je te maken krijgt met aspecten als het keuzerecht en de conserverende aanslag. Als je niet van administreren houdt of als je belastingaangifte erg ingewikkeld is omdat je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt (gehad) kun je misschien beter een gespecialiseerde accountant je belastingzaken laten regelen, maar je kunt het ook zelf doen.

belastingaangifteAls je geëmigreerd bent naar het buitenland dan moet je nog minstens één keer belastingaangifte doen in Nederland. Je kunt deze aangifte doen met een M-formulier, dat helaas tot op heden niet digitaal in te vullen is. Je zult het formulier dus moeten aanvragen bij de Belastingdienst, tenzij zij uit eigen initiatief het M-formulier al naar je nieuwe adres hebben opgestuurd.

Voor een groot deel wijkt het M-formulier niet af van een gewone aangifte, want je moet gewoon opgeven wat je in het jaar van je emigratie hebt verdiend, wat je aftrekposten waren en hoeveel belasting en premies je reeds betaald hebt. Het grootste verschil is echter dat je meestal alleen belasting verschuldigd bent voor de periode dat je in Nederland woonde. Over het inkomen dat je na je emigratie hebt verdiend betaal je dus geen belasting meer in Nederland, tenzij je gebruik maakt van het zogenaamde keuzerecht om het gehele jaar nog als ‘binnenlands belastingplichtige’ behandeld te worden.

Een ander groot verschil is dat je in het M-formulier ook moet opgeven hoeveel pensioen je tot het moment van emigratie hebt opgebouwd. Je kunt deze bedragen overigens niet klakkeloos overnemen uit je laatste pensioenoverzicht, want het bedrag dat je dient in te vullen is afhankelijk van het belastingverdrag tussen Nederland en het land waar je naar toe bent verhuist. Voor sommige landen geldt dat je de waarde in het economisch verkeer dient in te vullen en bij andere landen gaat het om het totaal aan premies waarvoor de faciliteit is genoten (het totaal van de ingehouden premies plus het totaal van de door de werkgever afgedragen premies). Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht van alle belastingverdragen, zodat je kunt zien wat voor jouw pensioen(en) van toepassing is. Vervolgens kun je een email sturen naar jouw pensioenfonds(en) met de vraag of zij kunnen uitrekenen wat het exacte bedrag is dat je op je aangifte moet invullen. Omdat het even kan duren voordat je bericht krijgt van je pensioenfonds(en) krijg je meestal wat langer de tijd om je M-formulier in te vullen.

Nadat je het M-formulier volledig hebt ingevuld en opgestuurd zal je aangifte getoetst worden door het belastingkantoor waaronder je in Nederland viel. Zodra je een voorlopige en definitieve aanslag hebt ontvangen en de teveel betaalde belasting hebt terugontvangen of de te weinig betaalde belasting hebt betaald wordt je dossier overgedragen aan de Belastingdienst Buitenland. Daarnaast ontvang je mogelijk een zogenaamde ‘conserverende aanslag’ voor je pensioen, die je alleen moet betalen als je binnen 10 jaar na emigratie iets doet met je pensioen wat volgens de Nederlandse wetgeving niet mag, zoals bijvoorbeeld lijfrenteaanspraken afkopen.

Het M-formulier invullen klinkt misschien heel ingewikkeld, maar de Belastingdienst verstuurt samen met het formulier een uitgebreid instructieboekje waarin precies wordt uitgelegd hoe je de aangifte moet invullen. Kom je er toch niet zelf uit dan kun je ook telefonisch of schriftelijk contact opnemen met de Belastingdienst.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

4 reacties op “M-formulier invullen: leuker kunnen ze het niet maken

  1. Merel
    25/05/2017

    Weet iemand toevallig hoelang het gemiddeld duurt voordat je die voorlopige of definitieve aanslag ontvangt? En krijg je die weer via de post of via mijn.overheid.nl?

    Alvast bedankt!

  2. Pingback: Conserverende aanslag – wat is het en wat moet ik doen? | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: