heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse jaren ‘70 gerechten

Verlang jij soms ook zo terug naar die goeie ouwe tijd van de jaren ’70, toen de zomers eindeloos leken en onze eigen Golden Earring en Shocking Blue wereldwijd de hitlijsten veroverden? Tijdens de jaren ’70 gingen onze moeders en vaders ook steeds meer experimenteren in de keuken, mede dankzij de invloeden van Nederlandse immigranten die onze gerechten meer smaak én kleur gaven.

De volgende 5 gerechten werden in die mooie maar vervlogen jaren ‘70 enorm populair. Uiteraard kun je ze vandaag de dag nog steeds eten, dus trek je plateauzolen en broek met wijde pijpen aan, ga heerlijk swingend in de keuken staan en verras je gezin of gasten op een heerlijk jaren ’70 eetfestijn!

Garnalencocktail

Een garnalencocktail klinkt als eindeloze luxe, maar wist je dat het heel eenvoudig zelf kunt maken? Snijd wat ijsbergsla in dunne reepjes en leg een bedje sla ik elk cocktailschaaltje. Schep hier wat verse gekookte (bij voorkeur Hollandse) garnalen op en vervolgens een eetlepel whiskeysaus. Garneer elke garnalencocktail met een plukje peterselie of dille en je typische jaren ’70 voorgerecht is klaar!

Biefstuk met pepersaus

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur als het om een gebakken biefstuk gaat: de een wil hem het liefst bijna rauw, terwijl de ander geen biefstuk aanraakt tenzij hij goed doorbakken is. Wat bijna alle biefstukliefhebbers met elkaar gemeen hebben is dat ze van een heerlijke pepersaus houden. Giet de pepersaus voor het opdienen op de biefstuk of geef hem er apart bij.

Stokbrood te kruidenboter uit de oven

Al is het echt een typisch jaren ’70 recept, stokbrood met kruidenboter is ook vandaag de dag nog steeds razend populair en is daarom vaak kant en klaar te koop in de Hollandse supermarkt. Natuurlijk kun je ook zelf stokbrood met kruidenboter maken: roer wat fijngehakte knoflook en bieslook door 100 gram zachte roomboter en voeg daar eventueel nog wat zout, peper en Worcestershire saus naar smaak aan toe. Besmeer een stokbrood of gebakken afbakstokbrood royaal met kruidenboter en verhit het stokbrood enkele minuten in de oven.

Gevulde paprika

gevulde paprikaToen veel Nederlanders in de jaren ’70 overstapten op een elektrische grilloven werd het leven in de keuken een stuk gemakkelijker. Een echt typisch jaren ’70 recept is de gevulde paprika, die dankzij de grilloven lekker bruin kleurt: snijd de toppen van de paprika’s, haal de zaadlijsten eruit en kook ze enkele minuten in water. Laat ze vervolgens afdruipen en vul ze met een gehakt of rijstmengsel dat op smaak is gebracht met bijvoorbeeld een kruidenmix voor gehakt. Vul de paprika’s met het mengsel en bestrooi de bovenkant met wat vers geraspte oude kaas. Leg de paprika’s nu in de oven of grill tot de kaas goudbruin is.

Fonduen

In de jaren ’70 hielden Nederlanders  erg van huiselijke gezelligheid: samen bordspellen spelen, naar een televisiequiz kijken en natuurlijk ook samen eten. En wat was nou gezelliger dan fonduen? Vooral de vleesfondue en kaasfondue waren ongekend populair. Voor de vleesfondue vul je een fonduepannetje met plantaardige olie en verhit deze op het fornuis. Zet het fonduepannetje als de olie heet genoeg is op het fonduebrandertje en het feest kan beginnen: prik een stukje biefstuk op een vorkje en dompel deze onder in de olie tot het vlees gaar is. De kaasfondue werkt eigenlijk op dezelfde manier, alleen gebruik je in plaats van olie fonduekaas en dompel je geen vlees maar stukjes stokbrood heel even onder in de kaas.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Typisch Hollandse jaren ‘70 gerechten

  1. Pingback: Het eetcafé: oergezellig en lekker Hollands | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: