heimwee.info

… powered by Holland at Home

De geschiedenis van Delfts Blauw

Delfts Blauw, het heel herkenbare witte porselein met prachtige blauwe decoraties wordt beschouwd als één van de typische iconen van Nederland. Niet alleen toeristen maar ook veel Nederlanders kopen maar al te graag Delfts blauwe souvenirs, zonder te weten dat hier een rijke geschiedenis achter steekt…

Delft Blauw in de jaren 1600 – 1800

Tijdens de Gouden Eeuw werd Chinees porselein zeer gewaardeerd, maar in die tijd konden alleen de meest welgestelde Nederlanders zich deze luxe veroorloven. Toch liet ‘de gewone burger’ het daar niet bij zitten en Nederlandse pottenbakkers gingen hun eigen aardewerk maken van goedkopere materialen. Echter, pas toen Italiaanse, Spaanse en Portugese pottenbakkers vluchtten voor de Spaanse inquisitie en naar Antwerpen en Delft trokken werd het bekende Delfts Blauw geboren. Dit nieuwe aardewerk had heel veel overeenkomsten met Chinees porselein, maar werd gemaakt van aardewerk in plaats van porselein, dat vervolgens werd bedekt met wit glazuur en gedecoreerd met religieuze afbeeldingen en typisch Hollandse landschappen, waarbij windmolens en vissersboten vaak een prominente rol kregen toebedeeld. Behalve borden en ornamenten gingen de Delftse pottenbakkers ook Delfts Blauwe tegels maken, waarvan er tot op de dag van vandaag veel zijn terug te vinden in Hollandse keukens en badkamers.

Tussen de zeventiende en negentiende eeuw was Delfts Blauw zo populair, vooral bij welgestelde families die graag pronkten met hun collectie, dat de pottenbakkers de vraag nauwelijks aankonden. Toen in 1654 een aantal lokale bierbrouwerijen in Delft werden verwoest door een buskruitexplosie zagen de Delftse pottenbakkers dan ook de kans schoon om de vrijgekomen gebouwen tot pottenbakkerijen te transformeren, zodat ze nog meer Delfts Blauw konden produceren. Tijdens de hoogtijdagen van de Delfts Blauw productie telde Delft 33 pottenbakkerijen die zich vrijwel uitsluitend toelegden op het vervaardigen van Delfts Blauw.

Modern Delfts Blauw

delfts blauwTegen het einde van de achttiende eeuw kreeg het Delfts Blauw stevige concurrentie te duchten van Brits porselein, waardoor veel pottenbakkerijen in Delft hun deuren moesten sluiten. De enige originele pottenbakkerij die tegenwoordig nog steeds open is, is  ‘De Koninklijke Porceleyne Fles’, die nog steeds op traditionele wijze Delfts Blauw vervaardigt. Uiteraard wordt er in Nederland ook veel ‘nep-Delfts Blauw’ geproduceerd, en vooral deze goedkope varianten van het prachtige porselein zijn overal in Nederland in Hollandse souvenirwinkels verkrijgbaar. Ben je echter op zoek naar écht Delfts Blauw, let dan op de met hand geschreven tekst ‘Delfts Blauw’ die op authentiek Delfts Blauw porselein te vinden is.

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “De geschiedenis van Delfts Blauw

  1. Anke van Weele
    13/09/2013

    Het echte Delfts blauw is te herkennen onder op de bodem waar een porcelijne fles staat daaronder een J en daaronder Delft verderstaan er nummers op en de initialen van de schilder van het blauw welke grijs is voordat het de oven ingaat. De blauwe kleur ontstaat door het bakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: