heimwee.info

… powered by Holland at Home

Heimwee naar Nederland… remigreren of niet?

Je hebt er lang naartoe geleefd en dacht dat je Nederland voorgoed had verlaten. Maar dan krijg je dat gekke gevoel dat heimwee heet, en je wordt er bijna ziek van. Je heimwee wordt zo sterk dat je nog maar aan één ding denkt: remigreren. Maar is dat nou wel de beste oplossing?

heimwee

Eigenlijk heb je de beslissing misschien al genomen: je wil terug naar Nederland. Natuurlijk kan dat best, het is absoluut geen ramp als je emigratie ‘mislukt’ is, zoals buitenstaanders misschien zullen zeggen. Welke keuze je ook maakt, de beslissing die je neemt is altijd goed want in ieder geval blijf je op die manier niet rondlopen met ongenoegen en verdriet. In tegendeel, je doet er wat aan –  zeker als het gaat om emigratie of remigratie vergt dat heel wat moed!

Ga bij remigratie niet over één nacht ijs

Maar net zoals je voor je emigratie niet over één nacht ijs ging kun je dat beter ook niet doen voor een remigratie. Misschien zou je jezelf eerst eens moeten afvragen waarom je terug wil.  Kun je bijvoorbeeld maar niet wennen? Vergeet niet dat het een tijdje kan duren voordat je gewend bent aan een nieuwe omgeving, een andere cultuur en nieuwe vrienden. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je na een paar maanden aan alles gewend bent, dit is een proces dat soms wel een paar jaar kan duren.

Verlang je erg naar een boterham met hagelslag of mis je het gezellig koffie drinken met je beste vriendin? Bedenk dat remigreren soms niet de oplossing is voor je gemis. Koffieleuten kun je misschien ook wel heel gezellig met de mensen die je hebt leren kennen in je nieuwe woonland, en hagelslag en andere typisch Nederlandse producten kun je gewoon online bestellen. Daarnaast kun je door ingrijpende gebeurtenissen zoals ontslag, overlijden of echtscheiding misschien heel impulsief denken ‘en nu ga ik terug’, terwijl je eigenlijk heel gelukkig bent en alleen op zoek bent naar een manier om de vervelende gebeurtenis te verwerken.

Praat met anderen over je heimwee

Als je heimwee hebt kun je dat beter niet voor jezelf houden. Praat erover met je partner, vrienden en familie, en misschien met andere Nederlandse emigranten die bij jou in de buurt wonen. Het helpt om je gevoelens te delen omdat je zo de dingen beter op een rijtje kunt zetten. Ga ook niet thuis zitten niets doen, maar wees actief en ga mensen ontmoeten. Je kunt jezelf (en je partner) eventueel een ‘termijn’ geven waarin je er alles aan zult doen om je draai te vinden in je nieuwe land. Heb je na die periode nog steeds het gevoel dat remigratie de beste optie is, neem die beslissing dan samen met je partner en kom terug naar Nederland.  In ieder geval heb je jouw emigratie dan een eerlijke kans gegeven, iets dat veel mensen nooit in hun leven zullen doen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

7 reacties op “Heimwee naar Nederland… remigreren of niet?

 1. Peter
  24/02/2017

  Ik woon nu zo’n 4 maande in Cebu(Filipijnen). Ik ben sinds 1986 regelmatig hier op vakantie geweest. Mijn vrouw komt hier ook vandaan. Na goed overleg en veel moeite woon ik hier. Iets wat al heel veel jaren mijn droom was. Nu heb ik hiemwee. Ik begrijp het niet. Probeer er over te praten. Maar begrepen wordt ik niet echt goed. Sterker nog ik heb nouwelijks iemand om er over te praten. Ik word er gek van.

  • Bert
   27/03/2017

   Peter, ik woon sinds oktober 2015 in de regio Cebu. Als je eens tegen een landgenoot wilt aanpraten kunnen we wat afspreken!

   • Peter
    27/03/2017

    Hoi Bert
    Ik woon in I.T park, Cebu city. Ik weet niet welke omgeving jij woont in Cebu. Ik hoor van jou.

    Peter

 2. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

 3. Pingback: Nederlandse boeken over heimwee | heimwee.info

 4. Pingback: Heimwee? Droom lekker weg met gedichten over Nederland! | heimwee.info

 5. Uitgezonden worden naar het buitenland gaat samen met allerlei verwachtingen: veranderingen in het leven, nieuwe mogelijkheden voor je gezin en een kans om iets van de wereld te zien. Kortom, het is mooi om expat te zijn.

  Toch is het niet altijd makkelijk om expat te zijn, vooral niet als partner. Er zullen veranderingen en opofferingen van je gevraagd worden, soms meer dan je lief is.

  We kennen dit gevoel: we zijn zelf expats. WorldSupport biedt online steun om je te helpen om te gaan met de veranderingen in je leven. Ons doel is om jou te helpen een succes te maken van je tijd als expat.

  Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

  We wensen je een fantastische tijd toe, waar je ook naartoe gaat!

  http://www.worldsupport.biz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: