heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse emigranten missen schoon drinkwater

Nederlanders die in het buitenland wonen missen drie dingen het meest: kaas, bruin brood en schoon drinkwater uit de kraan, althans dat meldde de NTR een paar maanden geleden in het radioprogramma Hoe?Zo! Schoon en veilig drinkwater vinden Nederlanders heel gewoon, maar toch is Hollands drinkwater niet altijd zo schoon geweest.

drinkwaterTot zo’n 150 jaar geleden dronken de meeste Nederlanders water uit putten, rivieren, regentonnen en bronnen, maar dat was niet altijd zonder risico want ernstige ziektes zoals tyfus en cholera kregen zo vrij spel. Alhoewel men er bewust van was dat het drinken van water uit openbare bronnen een gevaar voor de volksgezondheid was, werd het aanleggen van een waterleidingnetwerk om financiële redenen heel lang uitgesteld. Echter, mede dankzij landsadvocaat en schrijver Jacob van Lennep, die met zijn schrijf- en redenaarstalent velen wist te overtuigen, werd in 1853 het eerste tappunt voor drinkwater geopend bij de Haarlemmerpoort in Amsterdam. Daarna werd het waterleidingnetwerk uitgebreid en kregen steeds meer huishoudens een kraan in hun eigen woning. De kosten voor drinkwater waren echter hoog omdat het Waterbedrijf er veel geld aan wilde verdienen. Het Rijk ging zich daarom met de waterlevering bemoeien, waarna er steeds meer waterbedrijven bijkwamen en de concurrentie toenam, waarna de prijzen voor drinkwater sterk gingen dalen.

Tegenwoordig is de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater zeer hoog, en dat moet ook wel want de gemiddelde Nederlander gebruikt 120 liter drinkwater per dag, onder andere om te wassen, te douchen en natuurlijk te drinken. Nederlands drinkwater moet aan zeer strenge eisen voldoen en wordt elke dag getest op kwaliteit… je kunt in Nederland dus altijd zorgeloos water uit de kraan drinken. Maar wat doe je als je niet in Nederland woont? Helaas wordt Nederlands kraanwater niet verkocht in of geleverd aan het buitenland, dus als je behoefte hebt aan ‘gemeentepils’ (zoals Nederlands kraanwater vaak liefkozend wordt genoemd) zul je misschien toch moeten overstappen naar echte Hollandse pils

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: