heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met paling

Niets is zo lekker als Hollandse paling. Deze glibberige jongen, die in Nederland onder andere in het IJsselmeer gevangen wordt, is een ware delicatesse en wordt vooral gerookt opgediend, maar je kunt paling op nog veel verschillende manieren bereiden. Ook in veel andere Europese landen kun je makkelijk aan paling komen, tijd dus om te ontdekken hoe je op een heerlijke Hollandse manier met paling kunt variëren.

paling

Palingragout

Ingrediënten

1 vers gerookte paling (gefileerd)
1 doos Jos Poell pasteibakjes
1 blik Unox kalfsragout
citroensap
snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven op 180C en bak de ragoutbakjes af tot ze bruin en knapperig zijn. Verwarm ondertussen de ragout volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de gerookte paling in stukjes van ca. 1 cm. Roer de stukjes paling door de ragout en breng het geheel op smaak met een beetje citroensap en een snufje zout. Vul de ragoutbakjes met het ragoutmengsel, garneer het eventueel met een takje peterselie en dien het meteen op. Lekker als voorgerecht of hapje bij de borrel!

Palingsalade

Ingrediënten

1 vers gerookte paling (gefileerd)
1 zak gemengde sla
handje alfalfa
1 rode ui
bieslook
1 zakje Calvé dressing honing-mosterd

Bereiding

Laat de palingfilet eerst op kamertemperatuur komen en snijd hem vervolgens in dunne reepjes. Verdeel de sla over 4 bordjes en leg de palingreepjes er bovenop. Snijd de ui in dunne ringen en leg die op de paling. Maak de dressing aan en giet deze over de salade. Garneer elk bordje met een beetje alfalfa en gehakte bieslook.

Gestoofde paling

Ingrediënten

1 verse paling, ontveld
1 el zout
½ kopje azijn
250 gram roomboter
1 tl mosterd
1 tl maïzena
½ el citroensap

Bereiding

Laat de paling 45 minuten weken in water met een flinke scheut azijn en een eetlepel zout. Spoel daarna de paling goed af en snijd hem in stukjes van ca. 5 cm. Smelt de roomboter in een stevige braadpan en bak de paling rondom bruin. Laat de paling vervolgens in ca. 30 minuten op een laag vuurtje gaar stoven. Haal de paling als deze gaar is uit de pan en roer de maïzena, mosterd en citroensap door het stoofvocht tot er een mooie gladde saus ontstaat. Leg de paling op 4 borden en schep de saus er overheen. Ter garnering kun je er eventueel nog wat paneermeel overheen sprenkelen.

Sinds een paar jaar geldt in het najaar een paar maanden een vangstverbod op Hollandse paling, omdat de palingstand de laatste jaren enorm achteruit is gegaan in Nederland. Als je verse Hollandse paling wil zul je dus snel nog even naar de visboer moeten gaan! Palingvissers hebben overigens nu ook zelf initiatieven genomen om de palingstand te verbeteren en zij helpen nu actief mee om jonge paling uit te zetten, zodat een vangstverbod op paling in de nabije toekomst niet meer nodig is.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: