heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hollandaise saus – een internationale saus met een typisch Hollands tintje!

Hollandaise saus, dat klinkt als een typisch Hollandse saus zou je denken. Echter, niets is minder waar… deze saus is namelijk van oorsprong hartstikke Frans! En het wordt nog gekker, want deze witte romige warme saus is vooral in Duitsland razend populair.

hollandaise saus

De Hollandaise saus, vaak ook Hollandse saus, Hollandaise of gewoon botersaus genoemd, is één van de vijf basissauzen in de Franse haute cuisine. Het is niet helemaal duidelijk waar deze saus haar naam aan te danken heeft, maar men vermoedt dat Hugenoten uit Nederland de saus in de 17e eeuw in Frankrijk introduceerden. Echter, andere historici menen dat de saus oorspronkelijk Sauce Isigny heette en vooral in Normandië erg geliefd was. Omdat in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog de boterproductie stagneerde diende men boter uit Nederland te importeren, en zo werd de naam Hollandaise saus geboren.

Wat de oorsprong van Hollandaise saus ook moge zijn, Nederland mag trots zijn dat deze saus de naam Hollandaise draagt want je kunt er enorm veel gerechten mee op smaak brengen, zoals gestoomde groenten, gekookte asperges, vis en natuurlijk Benedict eieren.

Recept zelfgemaakte Hollandaise saus

Ingrediënten:

100 gr boter
1 el azijn
2 eieren
1 el citroensap
snufje zout en witte peper
cayennepeper

Bereiding:

Laat de boter smelten in een steelpannetje maar niet heet of bruin worden. Verwarm in een ander pannetje de azijn en citroensap. Breek de eieren en scheid de eierdooiers van het eiwit. Doe de eierdooiers in een grote kom, voeg wat zout en peper toe en klop ze goed door elkaar met een garde. Voeg vervolgens druppeltje voor druppeltje het azijnmengsel toe terwijl je steeds goed door blijft kloppen. Giet vervolgens druppeltje voor druppeltje de gesmolten boter toe en blijf doorkloppen zodat je een smeuïge romige witte saus krijgt. Breng de saus op smaak met citroensap, cayennepeper en zout.

Let op: dit recept bevat rauwe eieren en is daarom niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn. Bovendien wordt aangeraden om zelfgemaakte Hollandaise saus altijd direct op te eten en niet te bewaren. Eet je liever geen rauwe eieren, maak dan een ‘veilige’ Hollandaise saus met behulp van Knorr saus voor asperges.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Hollandaise saus – een internationale saus met een typisch Hollands tintje!

  1. Pingback: Forel met Hollandaise saus | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: